Zeer grote, uitslaande brand bij slagerij Diepeveen in Herveld: 'We gaan donderdag weer open’

UPDATEHERVELD - Bij slagerij Diepeveen aan het Romeplein in Herveld is zondagochtend een grote, uitslaande brand uitgebroken. Tegen 11.00 uur sloegen de vlammen al uit het dak, toen er groot alarm werd geslagen. Het woonhuis dat aan de slagerij grenst is verloren gegaan door het vuur, net als de winkel van de slagerij. 

De eigenaren, de broers Jan en Kees Diepenveen, zijn zondag aangedaan maar vooral strijdbaar. ,,Natuurlijk is dit een enorme tegenslag. Maar de slachterij staat nog en we gaan de komende dagen alles op alles zetten om de boel weer open te krijgen. Donderdag gaan we weer in bedrijf", stellen de broers. Over de oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Vuur ontstond in rieten kap

De rookontwikkeling in Herveld.
Volledig scherm
De rookontwikkeling in Herveld. © Persbureau Heitink

Volgens een woordvoerder van de brandweer ontstond het vuur in de rieten kap. Die kap is ingestort, zowel bij de woning als bij de aangrenzende winkel van de slagerij. De slachterij is nog in tact, laat de woordvoerder weten. Brandweerkorpsen uit de hele regio kwamen ondersteunen, zegt woordvoerder Marco Misset van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. 

,,Het woonhuis en de winkelruimte stonden in brand. Omdat we de naastgelegen panden, de slachterij en een aangebouwd woonhuis wilden beschermen, is er opgeschaald. Om die andere panden te redden en om extra water aan te voeren. En het heeft gewerkt, het hoofdgebouw is verloren, maar we hebben de naastliggende panden kunnen redden.”

Bij de brand zijn waarschijnlijk twee honden die in de woning verbleven omgekomen. Bij het uitbreken van de brand was er niemand thuis. Bij het uitbreken van de  brand was er ook nog levend (slacht)vee in het bedrijf aanwezig, maar die dieren zijn door de brandweer allemaal gered. ,,We hebben de deuren open gezet en alle dieren naar buiten gejaagd. Geen idee hoeveel het er zijn, we hebben onder die omstandigheden natuurlijk geen tijd om te tellen, maar alle dieren zijn buiten", aldus Misset.

Veel rookwolken 

Brandweerkorpsen uit Zetten, Valburg, Elst, Nijmegen-Noord, Arnhem, Dodewaard, Heteren, Opheusden, Heelsum en Kootwijkerbroek rukten uit om het vuur te bestrijden. Rookwolken waren tot in de verre omgeving te zien. 

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Volgens de woordvoerder zijn er geen gewonden gevallen. Wel is een omstander nagekeken door personeel van de opgeroepen ambulance. De slachterij geniet regionale bekendheid, omdat er ook halal wordt geslacht.  

De rook die ontstaat door het vuur was volgens Weerplaza zelfs te zien op de Neerslagradar. De radar in Herwijnen pakte de asdeeltjes op. 

De brandweer is momenteel bezig met nablussen. In de keuken woedt nog wel een felle brand, vrijwel zeker door de open liggende gasleiding. Medewerkers van Liander zijn bezig een gat naar de gasleiding te graven om die vervolgens af te sluiten.

De brand heeft de woning verwoest
Volledig scherm
De brand heeft de woning verwoest © DG
Het pand loopt veel schade op door het vuur door de brand in de slagerij.
Volledig scherm
Het pand loopt veel schade op door het vuur door de brand in de slagerij. © DG
Het woongedeelte en de winkel zijn helemaal verloren gegaan bij de brand.
Volledig scherm
Het woongedeelte en de winkel zijn helemaal verloren gegaan bij de brand. © Lex Halsema
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe