Volledig scherm
De snelwegoplichters op de toe- en afrit van de A12 bij Elten. © H. Visser

Zijn de snelwegoplichters nu eindelijk gepakt?

VALBURG/ ELST - De politie heeft donderdagmiddag bij Elst drie Roemeense mannen op heterdaad aangehouden die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan oplichterij. Of deze mannen, twee van 26 en een van 35 jaar oud, eerder betrokken zijn geweest bij 'snelwegoplichterij' kon de politie niet zeggen.

Margreet van der Born werd donderdagmiddag rond 15.00 uur bijna het slachtoffer van één van de mannen, die hevig zwaaiend met zijn armen langs de snelweg bij knooppunt Valburg stond, op de afrit van de A50 naar de A15.

Onderzoek
„Die heeft pech, dacht ik en stopte", vertelt de Renkumse. „Stom natuurlijk. Als ik zoiets lees op internet denk ik: daar stop je toch niet voor?" De man deed het portier aan de passagierskant open en vroeg of Van den Born kon helpen. „Hij stond daar zonder benzine en wilde geld om zijn reis naar Dubai voortzetten. Of ik in ruil voor sieraden en een Iphone geld wilde geven", zegt Van den Born. „Ik ben er niet in getrapt en doorgereden. Op de vluchtstrook iets verderop heb ik de politie gebeld."

Aardig
Bang is Van den Born niet geweest. Daar was die man veel te aardig voor. Hij droeg een pak, zag er keurig uit. Zelfs toen ik geen geld voor hem had bleef hij vriendelijk. Het was wel heel bizar", vertelt Van den Born. „Ooit heb ik zonder benzine en mobieltje langs de kant van de weg gestaan. Dan is het fijn als iemand stopt om te helpen. Als hij mij om vijf euro had gevraagd had ik dat meteen gegeven, maar geld voor een reis naar Dubai?"

De auto van de oplichters was zilvergrijs met een buitenlands kenteken, aldus Van den Born. Mogelijk hebben ze vaker toegeslagen op snelwegen. De manier van handelen komt overeen met tientallen meldingen die De Gelderlander dit jaar binnen kreeg.

Vlucht
Van der Born trapte niet in de truc en reed verder. Honderd meter verderop belde ze vanaf de vluchtstrook de politie. Die ging meteen met meerdere auto's naar de aangegeven plek. Daar aangekomen sloegen de drie Roemenen op de vlucht.

Rood
Op de A15 haalde de 26-jarige bestuurder 163 kilometer per uur. Hij reed daarbij over de vluchtstrook. De bestuurder nam de afslag Elst, reed daar door rood en haalde een lesauto in over verdrijvingsvakken, terwijl er een tegenligger aankwam. Eenmaal op de Rijksweg-Zuid konden de mannen worden gestopt. Bij fouilleren zijn sieraden en mobiele telefoons gevonden. Die zijn in beslag genomen.

Rijbewijs
De bestuurder is bovendien zijn rijbewijs kwijt vanwege de vele verkeersovertredingen die hij heeft begaan. Zijn auto is in beslag genomen.

De drie mannen zitten vast voor verhoor en verder onderzoek. „We hebben de mannen op heterdaad kunnen aanhouden. Het onderzoek naar de mannen loopt", meldt een woordvoerster.

Boete
Vorige week heeft de politie ook een Roemeen aangehouden langs de snelweg die van dezelfde oplichtingspraktijken wordt verdacht. Die man is weer op vrije voeten. Hij heeft wel een boete gekregen voor onnodig stilstaan op de vluchtstrook.

De Renkumse, die bij knooppunt Ressen spullen kreeg aangeboden in ruil voor geld, heeft aangifte gedaan.

De snelwegoplichters zijn de afgelopen jaren al op veel plekken gezien op de snelwegen rondom Ede, Arnhem en Nijmegen. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de kaart.

Betuwe