Volledig scherm
Opperste concentratie bij de vrouwen van Between Two Rivers. © Rolf Hensel

Zingende vrouwen uit Elst zoeken een nieuwe leider voor de goed werkende machine

ELST - Bij een barbershopkoor, dat a capella zingt, moet alles in balans zijn. Zodat de stemmen één geheel vormen. ,,Het is het best te vergelijken met close harmony”, zegt Caroline Baggen van vrouwenkoor Between Two Rivers. 

Het koor uit Elst, dat alweer 17 jaar bestaat, kent het klappen van de zweep. De 25 dames staan nog eventjes onder leiding van dirigent Bram Versteegen, maar de enige man in het gezelschap zwaait af. En daarom is er een vacature vrijgekomen. 

Koorleden Christa Spruijt (voorzitter), Trudy Rientjes, Monique de Vries en Caroline Baggen lichten voorafgaand aan de wekelijkse repetitie in basisschool de Ark toe wat de nieuwe dirigent in huis moet hebben. ,,Of het een man of een vrouw is maakt niet uit”, zegt Rientjes. ,,Als er maar een wederzijdse klik is.”

Machine 

Baggen: ,,Between Two Rivers is een goed werkende machine, maar de dirigent moet op de knoppen drukken.” 25 dames, daar moet de dirigent wél een beetje streng voor zijn. ,,Wij zijn vrouwen die veel dingen vinden”, zegt Baggen met een lach. ,,Hij of zij moet wel de leiding kunnen nemen.”

Volledig scherm
Between Two Rivers in actie. © Rolf Hensel

Het koor, dat graag zou willen verjongen én groeien naar veertig leden, wil het best uit zichzelf halen. ,,We zijn gedisciplineerd, goed kneedbaar én in ontwikkeling. We oefenen met nieuwe stemtechnieken en moderniseren ons repertoire. Alles is barbershop-arrangeerbaar. Zo zingen we bijvoorbeeld I'm still standing en Somebody to love.” Bij vernieuwing hoort ook de outfit. ,,Primaire kleuren. We staan niet meer in een zwarte tuniek, met zilveren of roze corsage”, zegt De Vries.

Afterglow

Natuurlijk is er ook ruimte voor gezelligheid. ,,De afterglow, daar gaan we héél erg los”, zegt Rientjes lachend. De afterglow, dat is dus ‘nog even een lekker potje swingen met een borreltje in de hand’. Spontaan wordt er dan wéér gezongen. ,,Barbershopkoren van over de hele wereld kennen het repertoire. Als iemand een F blaast van Barbara Ann vallen we zo in.” 

Aan het begin van een nummer wordt namelijk een toon geblazen met een fluitje. Vervolgens zingt iedereen haar eigen partij. De dames van Between Two Rivers maken er bovendien een hele show van, met veel mimiek, danspasjes en emotie, waarmee het verhaal van een song wordt onderschreven. 

Wie dirigent wil worden kan zich tot zondag 26 mei kandidaat stellen. De vacature staat op betweentworivers.nl en op Facebook/B2Rbarbershop.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe