Zo ging Operatie Pegasus, de spectaculaire ontsnapping van geallieerden over de Rijn

VIDEORANDWIJK - Enkele tientallen mannen die in de huid waren gekropen van soldaten uit de Tweede Wereldoorlog staken vrijdagochtend in bootjes de Nederrijn tussen Wageningen en Randwijk over. 

Zij speelden de Operatie Pegasus 1 na waarbij in oktober 1944 130 Britse militairen en achttien leden van het Nederlandse verzet door Amerikaanse soldaten vanuit bezet gebied in het holst van de nacht naar het bevrijde deel van Nederland werden geloodst.

Ze moesten dwars door de Duitse linies naar de oever van de Nederrijn aan de kant van Wageningen. Daar wachtten de Amerikanen die vanaf de kant van Randwijk over de Nederrijn waren geroeid om hun Britse medestrijders op te halen.

Schijngevechten en paradroppings

Volledig scherm
Reenactors spelen de Rijnoversteek van 75 jaar geleden tijdens de operatie Pegasus na. © Paul Rapp

Reenactors uit alle delen van Nederland bootsten de oversteek na. ,,Dat zijn mensen die de geschiedenis levend willen houden door bepaalde gebeurtenissen uit het verleden zo levensecht mogelijk uit te beelden”, zegt Henk Last, die betrokken is bij de organisatie van The Island.

Dat is een groot herinneringsevenement dat zich zaterdag en zondag afspeelt aan de Logtseweg tussen Elst en Valburg.

De oversteek was een onderdeel van The Island. Zaterdag en zondag houden de reenactors schijngevechten en geven zij wapendemonstraties. Elke dag zijn er rond 09.30 in de ochtend paradroppings. 

Betuwe