Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Enschede energie

Zonnepanelen op parkeergarage bij station Elst en vijf andere panden gemeente

ELST - Overbetuwe gaat zonnepanelen leggen op zes gemeentelijke panden. De gemeente wil met het verduurzamen van de eigen panden het goede voorbeeld geven.

Overbetuwe maakt gebruik van een subsidie van een kleine 1,5 miljoen euro die het mogelijk maakt de komende vijftien jaar eigen panden van zonnedaken te voorzien. In eerste instantie gaat het om ongeveer 1500 panelen op zes panden in eigendom van de gemeente.

Het nieuwe gemeentehuis in Elst, de parkeergarage bij station Elst, de sporthal in Zetten, de gemeentewerf in Elst, zalencentrum de Oldenburg en Driel en de sporthal bij het Lyceum en het Westeraam in Elst. 

Budget blijft geheim

De hele operatie wordt niet volledig met subsidiegeld gedekt, Hoeveel geld er voor de zes daken beschikbaar is, blijft voorlopig geheim. Het aanpassen van de daken wordt aan belangstellende bedrijven uitbesteed en die moeten daar via een aanbesteding op reageren.

Bij zulke procedures is het gebruikelijk om het beschikbare budget onder de pet te houden, om aanbieders zo te dwingen een zo gunstig mogelijk aanbod te doen.  

De gemeenteraad moet zich in april nog over de voorgenomen aanbesteding uitspreken. Bij groen licht gaat de aanbesteding de deur uit en kan er ook een tijdpad worden vastgesteld.

Goede voorbeeld

Met het verduurzamen van de eigen gebouwen wil de gemeente, naast het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen, ook het goede voorbeeld geven aan bedrijven en burgers. En dat lijkt te werken, verschillende bedrijven hebben hun panden inmiddels energiezuiniger gemaakt door zonnepanelen te leggen.

Bijvoorbeeld Steenzagerij Deko en Matdesign (bierfiltjesfabriek) in Elst en verschillende scholen. Ook zoekt Kruidvat in Heteren, de grootste werkgever van de gemeente, naar manieren om zonnepanelen op het dak van het bedrijf te leggen.

Wat Beters

Inwoners van Overbetuwe die niet  op het eigen dak terechtkunnen, zijn aangewezen op collectieve organisaties als Wat Beters. Deze coöperatie heeft in Overbetuwe inmiddels drie zelfstandige afdelingen in Elst, Oosterhout/Valburg en Heteren/Driel/Randwijk waar Wat Beters in 2018 van start ging.

Daar wordt inmiddels met wachtlijsten gewerkt omdat de vraag groter is dan het beschikbare aantal zonnepanelen. Wat Beters is dan ook vooral op zoek naar daken om deze collectieve zonnedaken te kunnen leggen. In Heteren werd vorig jaar het dak van Sporthal De Bongerd als derde zonnedak toegevoegd. 

De opgewekte stroom op de gebouwen van de gemeente gaan in die panden zelf gebruikt worden. Die daken kunnen dus niet voor collectieve zonnedaken worden gebruikt. Wel blijft de gemeente in samenwerking met Wat Beters naar geschikte daken zoeken.

,,We hebben als gemeente een duurzaamheidsopgave en een voorbeeldfunctie. Als de panelen meer opwekken dan nodig biedt dat mogelijk wel weer kansen op samenwerking’’, laat een gemeentewoordvoerder weten.    

Betuwe