Volledig scherm
Big 5566 poseert voor de spuitbus. foto: Ed van Alem

31, 30, 29...

En? Vind je het niet moeilijk? Een traan, oh ja, ik zie een traan. Hoe lang duurt het nog? Nou?

De dag die ik wist dat zou komen is bijna hier en bijna iedereen heeft het over Dat Ene Moment: big 5566 krijgt deze maand een elektrische schok en glijdt even later aan een haak door een fabriekshal.

Ongetwijfeld zijn er mensen die zich daar op verheugen, maar ik kijk er niet echt naar uit. Ze herkent ons dan wel niet, haalt haar gigantische neus op voor het speelgoed dat je speciaal voor haar koopt, maar big 5566 blijft een prachtbeest.

Ook al is ze maar een nummer.

Ik moet er niet aan denken, maar: straks ligt ze op je bord. Om alvast aan het idee te wennen hebben we alvast de spare ribs en de schouderkarbonade afgetekend. En de rest? Nou ja, kijk hier maar. Big 5566 zal 'sappig en neutraal van smaak' zijn.

Ook al is ze 'maar' een gemiddelde big. Of: een zesje, zoals boer Gerbert zegt. Dankzij dat dipje met de moedermelk groeide ze wat minder snel dan haar broers en zussen. Waardoor ze wat achterloopt. Maar er is een bandbreedte om te gaan slachten, zegt hij: tussen de 82 en 103 kilo. "Geslacht gewicht. Dus zonder ingewanden."

Ze weegt nu een kilo of 85. Levend.

Wanneer een big slachtrijp is? Dat bepaalt Gerbert zelf. "Ik doe het altijd op het oog. Is een stukje ervaring. Daarom wil ik die gewichten altijd zo snel mogelijk terug hebben van het slachtbedrijf."

In ieder geval is niets voor niets geweest. Dankzij designer Christien Meindertsma weten we waar de restjes naartoe gaan. Indrukwekkend.

Goed. De slacht. Ook een vraag: laat je dit allemaal gebeuren? Tja. Ik zou graag zeggen dat ik met m'n rode cape over het boerenland vloog om alle arme biggetjes te bevrijden. Maar ja, als je het leven van een Nederlands vleesvarken wil beschrijven hoort de slacht daar bij.

Dus. Het wordt de 26e. Of de 27e. Of misschien toch wel gewoon de 23e. Dat hoor je nog. Wat ik wel aan kan raden: donderdagavond de 29e. Wordt aan gewerkt. Later meer.

Volledig scherm
Big 5566. In een hoekje. foto: Ed van Alem
Volledig scherm
Met een van de zussen. Die iets zwaarder is. Kun je zien aan de gespierdere achterpoot.
Volledig scherm
Dààr. Iets minder ham. foto: Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.