Volledig scherm
ANP

ADO Den Haag overklast Heerenveen

DEN HAAG - ADO Den Haag heeft vrijdag in de eredivisie sc Heerenveen op alle fronten overklast. De thuisclub won verdiend met 3-1. Door dit resultaat nam de Haagse club de zevende plaats op de ranglijst over van de Friese tegenstander. De fans van ADO mogen daardoor weer een beetje hopen op Europees voetbal.

ADO miste bij de aftrap drie belangrijke basisspelers in Christian Kum, Frantisek Kubik en topscorer Dimitri Boelikin. Aan het spel viel het gemis van die drie niet af te zien. ADO voetbalde fris en combineerde in hoog tempo tegen Heerenveen, dat steeds traag opereerde. De vroege voorsprong van de thuisclub was dan ook verdiend. In de twaalfde minuut verzond Wesley Verhoek een diagonale voorzet. Hij bereikte het hoofd van Danny Buijs. De bal kwam via Charlton Vicento terug, waarna Buijs hard en laag inschoot: 1-0.

ADO kon hierna zijn geliefde spel uitvoeren; de tegenstander laten komen in een kleine ruimte en daarna uitbreken. Het Friese gevaar werd zo ingedamd. Bij uitbraken kwamen kansen voor de Hagenaars. Lex Immers trof de paal, weer op een voorzet van Verhoek en Aleksander Radosavljevic knalde rakelings over. Heerenveen kwam niet verder dan twee schoten van Christian Grindheim, die naast het doel belandden.

De tweede helft leek een kopie van de eerste te worden. Weer een snel doelpunt voor ADO, door een diagonaal schot van Vicento in de 53e minuut (2-0). Daarna een eindeloos maar tempoloos overwicht van Heerenveen, dat geen gevaar stichtte. Ook niet nadat coach Ron Jans in de 58e minuut drie wissels toepaste. Een kwartier voor tijd werd het toch nog spannend toen invaller Bas Dost na een korte en snelle combinatie scoorde (2-1).

De teruggekeerde spanning duurde niet lang. Immers kogelde 3-1 binnen bij een nieuwe uitbraak van ADO. Heerenveen zette vervolgens nog wel aan voor een slotoffensief, maar kon de zesde nederlaag niet meer afwenden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.