Volledig scherm

(afgesloten) De Winter Efteling is een feest van sneeuw en licht

In de late herfst en winter valt in de Efteling ’s nachts soms een pak sneeuw. Een bijzondere beleving. Voor de lezers van De Gelderlander zijn er de Abonneedagen, op zaterdag 26 en zondag 27 november.

De Efteling is een plek om een dagje naartoe te gaan met je naasten. Dat hoeven niet eens de kinderen te zijn. De partner of een vriendengroep kan net zo goed. Ook in de winter, als de ervaring weer anders is. „De attracties zijn grotendeels hetzelfde”, zegt woordvoerder Karin Koppelmans, „maar alles is nu omgetoverd tot een winterlandschap dat eigenlijk nóg beter bij de Efteling past. Sneeuw hoort bij de Anton Pieck-sfeer van het Sprookjesbos.”

Belichting
De belichting speelt in de Winter Efteling een grotere rol. In het vroege donker zijn de taferelen en de attracties spectaculair uitgelicht. De bewoners van het Sprookjesbos zijn winters aangekleed. Hebben jassen aan en dassen om.

Sneeuwen
De Put van Vrouw Holle stond al in het bos toen de Efteling in 1952 de deuren opende. Sinds 2006 komt Vrouw Holle, bekend van de Gebroeders Grimm, zelf uit het raam hangen als je haar roept. Als zij haar kussen uitklopt, begint het vanzelf te sneeuwen.

Beleven
„Veel bezoekers van de Winter Efteling zijn hier al eerder geweest. Ze zien de vertrouwde dingen terug”, zegt Karin Koppelmans. „Soms als kind, en dan kunnen ze het opnieuw beleven, eventueel samen met hun eigen kinderen. Maar ook zijn er nieuwe dingen te beleven. Het Sprookjesbos begon met tien bewoners, tegenwoordig zijn het er 29. Pinocchio kwam er in maart 2016 als laatste bij. Het voelt als een grote familie.”

Sprookje, sage of legende
De meeste attracties hebben een sprookje, een sage of een legende als thema. Vele zijn open in de Winter Efteling, zoals Joris en de Draak, Villa Volta en de indoorachtbaan Vogel Rok. De Efteling was het eerste park dat de deuren in het winterseizoen opende. In de loop der jaren zijn er diverse overdekte activiteiten bedacht, zoals het IJspaleis met een schaatsbaan, en een sneeuwglijbaan voor kinderen. Langlaufen kan buiten op ’t Hijgend Hert, een 400 meter lange baan.

Vreugdevuren
Er zijn parkshows met muziek, over het hele terrein branden vreugdevuren, er hangen lantaarns en guirlandes: kortom, een heel andere Efteling en toch dezelfde. Karin Koppelmans: „Snelle attracties als de Vliegende Hollander en de Piraña en de wildwaterbaan, zijn gesloten, dat kan niet anders. Neem een goed winterjack en dito schoenen mee. En blijf tot de sluiting om 19 uur, want dan ben je nog getuige van alle lichteffecten.”

Attractie
Zoals bij de Aquanura, sinds 2012 een geliefde attractie in de Efteling. Na zonsondergang is deze watershow met 200 fonteinen, muziek en licht- en vuureffecten een spectaculair sluitstuk van de dag. „Vanaf 10.00 uur zijn de abonnees welkom. Om 11.00 uur gaat het park open. Zo ben je een dag lang in een andere wereld, waar veel te ontdekken is.”

Abonneedagen Winter Efteling, zaterdag 26 en zondag 27 november. Abonnees welkom vanaf 10.00 uur. Park is geopend van van 11.00 tot 19.00 uur. Koop nu je tickets op dg.nl/winterefteling en je krijgt 50% korting van je krant, inclusief gratis parkeren.

Volledig scherm