Volledig scherm
Amazone Demi Vermeulen (links) uit Zevenaar kust haar zilveren medaille op de Paralympische Spelen 2016. © ANP

Al bijna 50 medailles voor TeamNL op Paralympics in Rio

RIO DE JANEIRO - De paralympische sporters van TeamNL hebben bij elkaar tot nu toe al bijna 50 medailles gewonnen. De oogst bestaat uit 10 gouden, 15 zilveren en 22 bronzen plakken.

Met 47 medailles is de oogst nu al 2,5 keer hoger dan bij de Olympische Spelen, waar TeamNL met 19 medailles terugkeerde uit Rio.

Twee medailles erbij
Vanmiddag komen er nog zeker één gouden en één zilveren medaille bij voor de paralympiërs. In de dubbelfinale van het rolstoeltennis spelen twee Nederlandse vrouwenduo's tegen elkaar: Aniek van Koot (Dinxperlo) speelt met Jitske Griffioen tegen Marjolein Buis uit Beuningen en Diede de Groot. De dames komen om 19.00 uur de baan op.

Van Koot verloor donderdag de enkelspelfinale van Jitske Griffioen en behaalde zo zilver. De Dinxperlose wint vanmiddag hoe dan ook een tweede medaille en hoopt uiteraard dat die wél van goud is.

Lara Baars en Demi Vermeulen
Er zijn drie andere medaillewinnaars uit de regio. Lara Baars uit Groesbeek veroverde brons bij het kogelstoten, amazone Demi Vermeulen uit Zevenaar won zilver bij het onderdeel Championship test grade II op de paralympische dressuurwedstrijden.

Timo Fransen
De Westervoortse wielrenner Timo Fransen keert met twee medailles terug naar huis. Hij won met zijn baanpartner Vincent ter Schure zilver op zowel de individuele achtervolging als de tijdrit.

Veelvraat
Zwemster Liesette Bruinsma is de paralympische veelvraat van 2016. Het jonge talent, ze werd op 9 september 16 jaar, neemt vier plakken mee naar huis: twee bronzen, één zilveren en één gouden.

Goede tweede is Alyda Norbruis. Zij won bij het wielrennen drie medailles, waarvan twee gouden. De derde is een bronzen. Ook triatleet/wielrenner Jetze Plat (goud en brons) en zwemmer Marc Evers (zilver en brons) keren met meerdere plakken terug naar huis.

Volledig scherm
Lara Baars uit Groesbeek is blij met haar bronzen medaille bij het kogelstoten.
Volledig scherm
Rolstoeltennisster Marjoleine Buis uit Beuningen. © Eveline van Elk
Volledig scherm
Aniek van Koot in actie tijdens de halve finale van de Paralympische Spelen in Rio. © ANP / Henk Jan Dijks