Volledig scherm
De rallywagen van de HAN in het bivak in de Argentijnse woestijn. © HAN

Al drie decennia dwaalt de dood door Le Dakar, weet ook HAN-team

EL SALVADOR/ARNHEM - 9 januari 2014 was weer eens een inktzwarte dag in de lange geschiedenis van Le Dakar. In de vijfde etappe verongelukte motorrijder Eric Palante, en ook twee journalisten die met hun auto een ravijn in reden vonden de dood. Een dag na zijn vermoedelijke val werd het door uitputting aangetaste lichaam van de 50-jarige Palante gevonden naast zijn motor.

Al ruim drie decennia lang dwaalt de dood door Le Dakar. In en rondom de zwaarste rally ter wereld stierven al tientallen coureurs (23) en toeschouwers. Daar is ook het team van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, dat in Argentinië en Chili met een zelfgebouwde rallywagen meedoet, zich goed van bewust.
„Of je die gedachten een beetje uitschakelt in je hoofd?”, herhaalt teamleider en vierdejaars student Chris Lanting de vraag in Zuid-Amerika. „Misschien wel, ja. Je ziet onderweg veel uitgebrande auto’s of wagens die over de kop zijn gejaagd. Al moet ik zeggen dat het voor ons team van monteurs met z’n vijven altijd redelijk veilig rijden is naar het volgende bivak, omdat de politie grote stukken van die route afzet.”
Het is juist de veiligheid voor coureur en navigator in de HAN-rallywagen die de studenten zoveel mogelijk moeten waarborgen. „De angst voor de auto is er wel, ja. Daarom moet je altijd scherp zijn bij het onderhoud om zoveel mogelijk dingen te voorkomen."