Volledig scherm
© DG

Als Choukoud kan lopen, is hij gelukkig

LEIDEN - Na een tweejarige schorsing wegens dopinggebruik liep Khalid Choukoud (23) zaterdag op de Gouden Spike in Leiden zijn eerste wedstrijd, over 3000 meter. De Hagenaar van Marokkaanse afkomst beleefde een geweldige comeback.

Hij eindigde weliswaar als achtste, maar liep direct een persoonlijk record van 8 minuten en 2,21 seconden. "Ik ben gelukkig. Hier heb ik twee jaar voor getraind, helemaal alleen."

Sinds 3 juni mag Choukoud, die pas sinds 2004 de atletieksport bedrijft, weer wedstrijden lopen. Hij werd in juni 2007, na een wedstrijd in het Belgische Neerpelt, positief bevonden op stanozolol, een synthetische anabole steroïde. "Ik weet nog steeds niet wat er fout is gegaan. Maar mijn leven was kapot", zei hij zaterdag in Leiden. Choukoud voelde zijn positieve controle als een persoonlijk falen. "Ik wilde zo graag een voorbeeld zijn voor al die Nederlanders van Marokkaanse komaf die toch al in een slecht daglicht staan."

Twee jaar van afzien volgden op die controle. Maar Choukoud werd goed opgevangen door de atletiekunie, en door oud-bondscoach Bram Wassenaar, die zich over hem ontfermde. "Hij is een prachtig talent. En het zou zonde zijn als dat verloren ging."

Choukoud ging van 6 uur 's morgens tot 2 uur 's middags aan het werk als schoonmaker, en trainde zes tot zeven keer per week. In totaal zo'n 100 kilometer. Een loodzwaar programma. "Vooral het eerste jaar. Want toen had ik het idee dat er geen einde aan kwam en dat ik voor niets trainde."

In zijn eerste officiële wedstrijd werd de ambitieuze Choukoud achtste, hij eindigde achter de andere Nederlanders Guus Jansen, Michel Butter en Abdi Nageeye. Maar daar had hij zaterdag geen moeite mee. "Want ik was zo blij dat ik weer kon lopen... Ik voelde eigenlijk geen spanning. En als ik dan zie dat ik mijn persoonlijk record omlaag kon brengen met veertien seconden van 8 minuten en 16 seconden naar 8.02.21, dan kan ik alleen maar gelukkig zijn."