Volledig scherm
De Arnhemse Romy. © Rolf Hensel

Arnhemse Romy (18) wil met handbike van Hamburg naar Rotterdam

ARNHEM - Nee, makkelijk zal het niet worden. Toch wil Romy van Weerde (18) uit Arnhem volgend jaar meedoen aan de Roparun. Dat is een estafetteloop per handbike van Hamburg of Parijs naar Rotterdam, waarbij geld wordt ingezameld voor mensen met kanker. Om aan de start te kunnen verschijnen, zamelt Van Weerde geld in voor een bestelauto die nodig is om haar elektrische handbike rond de wedstrijd en twee trainingen te vervoeren.

Voor moeder en ex-kankerpatiënte Esther Hogeweg-Hollander wordt het de tiende keer dat ze deelneemt aan Roparun. Van Weerde doet voor het eerst mee. Lopen kan ze niet meer. Althans, niet altijd. Toen ze vorig jaar op een ochtend in mei wakker werd, lukte het haar ineens niet meer om uit bed te stappen. Na verschillende onderzoeken kreeg ze in september te horen dat ze het syndroom van Ehlers-Danlos heeft. Dat is een erfelijke aandoening waarbij het bindweefsel in het lichaam wordt aangetast.

Rolstoel
Sindsdien zit Van Weerde vaak in een rolstoel. Tussen haar twaalfde en vijftiende levensjaar werd al duidelijk dat ze het hypermobiliteitssyndroom, het sydroom van Tietze en fibromyalgie heeft. Allemaal diagnoses die haar bewegingsvrijheid beperken.

„Ik weet dat het moeilijk is om met Ehlers-Danlos te leven", zegt Van Weerde. „Dat merk ik ook. Maar ik denk dat het erger is om kanker te hebben, waarbij iemand dood kan gaan."

Risico
Ook bij Ehlers-Danlos ligt dat risico op de loer, maar Van Weerde wil daar niets van weten en blijft positief. Daarom twijfelde ze ook geen moment om zich in te schrijven voor de Roparun, die juni 2017 plaatsvindt. Het is de bedoeling dat ze vijf keer een afstand van 50 tot 60 kilometer aflegt.

Maar eerst moet ze dus een bestelauto zien te regelen. Op allerlei manieren probeert ze geld bij elkaar te krijgen. Niet meedoen? Daar gelooft ze niet in. het moet gewoon lukken.

Lees het volledige verhaal over Romy van Weerde in De Gelderlander, editie Arnhem, van woensdag 6 juli of in de online editie.