Volledig scherm
Big 5566 en de grote gele tang. foto: Ed van Alem

Big 5566 en de verdwenen krul

Oormerk in, staart gehalveerd, eerste vaccinatie: d'r gebeurt heel wat in de eerste week van een varkensleven, heeft big 5566 gemerkt.

Het begint natuurlijk met zo'n geboorte. Dat niet iedere zeug erop rekent dat iemand daar live bij is was meteen duidelijk. Het was rustig, zei boer Gerbert zaterdagochtend. Heel rustig. We roerden nog een keer in de koffie, gingen even naar huis, en toen...

Ja, toen.

Varkens voelen volgens Gerbert precies aan als er vreemden in de stal zijn. En dan kan het gebeuren dat ze even wachten. In ieder geval kunnen ze zich anders gedragen, zegt hij. Iets onrustiger.

Goed. Big 5566 was een half uurtje op deze wereld toen ik tegenover de silo's parkeerde, maar ze lag al aan de uier. Tussen/op de andere biggen. Heel belangrijk dat ze meteen aan de biest/moedermelk is. De eerste drie uur zijn cruciaal, lees je bijvoorbeeld hier.

Dat ging verder uitstekend. We kozen trouwens een gelt/meisje omdat, ja, nou ja, omdat de stand gelijk was. Zes beren, zes gelten. Want zo noem je die. Net na de geboorte woog big 5566 trouwens 1650 gram. Schoon in de emmer!

Heeft big 5566 geluk dat ze een meisje is, zoals Geert Verstegen van de Brabantse Milieufederatie opmerkte? Omdat ze anders meteen gecastreerd was? Ja en nee. Ongetwijfeld zijn er nog varkensboeren die hun biggen castreren. Omdat mannelijk varkensvlees in de pan met een beetje pech schijnbaar vreselijk stinkt (kan ik als vegetariër niet over meepraten). De eigenaar van big 5566 is er in ieder geval mee gestopt, met dat castreren. "Het is een rotwerk", zegt-ie.

Lees hier hoe Varkens in Nood over castratie denkt.

Hier meer over die berengeur.

Fotograaf Ed maakte verder deze meesterlijk getimede foto van, ja, zeg maar de doop van big 5566. Auw, zette Wakker Dier er in een slimme retweet als denkraam bij. Is dat zielig, zo'n merk door het oor stansen? Boer Gerbert zegt dat je 't kunt vergelijken met een oorbel bij mensen. Ja, maar dan wel met een veel dikkere pen door je oor gejast, zegt Wakker Dier. Hoe dan ook: een nummer moet.

Wat big 5566 ervan vond? Het was een kort en ook voor mensenoren pijnlijk 'SQUEEEEK' maar ze had vrij snel weer andere prioriteiten. MELK!

Later in de week werd het staartje gecoupeerd. Gehalveerd. Is om staartbijten (en wondjes en infecties) te voorkomen. Wakker Dier begint daar een nieuwe campagne tegen als de plofkipcampagne erop zit, lees je hier. Het ligt niet aan de varkensboer, zeggen ze. Die zit klem.

En dan nog een vaccinatie om de longaandoening M.hyo te voorkomen. De biggen van Gerbert krijgen dat spuitje twee keer: na vier en na zestien dagen. Tussen de 21e en 28 dag zijn ze er vatbaar voor, zegt hij. "Nu kunnen ze die ziekte niet ontwikkelen."

Dan is er nog extra ijzer. "Tegen bloedarmoede. Dan groeien ze minder. Hier drinken ze voorlopig alleen melk. In de natuur kunnen ze zelf wroeten in de grond, dan krijgen ze het vanzelf binnen. Bij ons kan dat niet."

Verder was het deze week vooral: eten en slapen. Ze weegt nu 2850 gram. Flinke meid.

En toen belden ook Coen en Sander van 3FM nog met een bestelling.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.