Volledig scherm

Big 5566 en de zorg voor de aardappelen

En? De aardappels al op het vuur staan? Bedenk dan even dat deze maaltijd mede mogelijk gemaakt wordt door big 5566 en co. Want vele groenten groeien dankzij varkensmest.

Van alle fasen in het (korte) leven van big 5566 is dit misschien wel de saaiste. Ze zit zo ongeveer in haar puberteit, zegt boer Gerbert. Dat betekent een beetje beuken bij de voederbak, maar meer ook niet. Het is vooral wachten. Op, nou ja, je weet wel.

Een vleesvarken à la 5566 draagt in zijn of haar leven voor 300 tot 350 kilo bij aan de brij in de put. Fijn sproeimateriaal voor over de piepers en de bietjes, zegt Gerbert. Hij heeft ook een akkerbouwbedrijf namelijk. In Groningen.

"De mineralen die wij maken zijn weer de start van nieuw voedsel. Het is absoluut geen afval. Als we dat hier niet hadden gehad was Brabant een soort tweede Kenia geweest. Moet je misschien niet zo opschrijven, maar Brabant bestaat voor een groot deel uit schrale zandgrond. Een heleboel planten gaan alleen groeien als er leven in die grond komt."

In de stal van 5566 liggen op sommige plekken hoopjes opgedroogde en aangekoekte drollen. Als je er in trapt zie je witte webben schimmel zitten. Maar er is meer. Mineralen. "Koper, zink. En ijzer. In je dagelijks voedsel heb je dat gewoon nodig. Een overdaad is hartstikke giftig, maar in een goeie verhouding is het heel belangrijk. Gewassen nemen al die elementjes op."

"Maar ik kan het niet sturen. Wel voor het varken, voor z'n groei. Ik heb al tien keer gevraagd: doe er toch een beetje meer kalium in. Is goed voor de aardappelen, worden ze op de een of andere manier harder van. Dan zijn ze beter te bewaren. Ik zou er wel meer zout in willen, in het varkensvoer. Maar ja, dat kan niet want dan hebben die varkens de hele dag dorst."

Volledig scherm

Wat big 5566 ondertussen de hele dag doet? Eten. Een beetje door 't hok sjokken. Ze ligt trouwens wel opvallend vaak vooraan bij het hek trouwens, bij de man met die flitsende camera en die ander met dat kladblokje.

Dan loopt ze weer weg. En komt ze weer terug. En terug. En terug. Zou ze ons herkennen? Ja, dat moet wel. Kan niet anders.

Boer Gerbert staart naar de snotterige snuiten en de behaarde staarten. Armen over elkaar.

Toch, Gerbert?

"Nou, eh..."

Volledig scherm
Ze komt steeds terug naar het hek. Zou ze de fotograaf herkennen? foto: Ed van Alem
Volledig scherm
Big 5566. Op de schouders van een stalgenoot. foto: Ed van Alem
Volledig scherm
Met het speelgoed in haar huidige hok: de klassieke ketting. foto: Ed van Alem
Volledig scherm
Het hok van 5566, links. En de gang met poep. foto: Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.