Volledig scherm
Gerbert met het echo-apparaat bij een van z'n zeugen. De moeder van big 5566 moesten we nog even met rust laten. foto: Ed van Alem

Big 5566: hij leeft. En hoe

Zo. Ons Gelderlandervarken big 5566 moet nog geboren worden, maar volgers heeft-ie al. En als je de reacties leest kun je eigenlijk wel stellen: hij leeft.

En hoe. Voor wie het gemist heeft: voor de krant volg en versla ik het leven van een big. Van big tot slacht. Waarom? Omdat de varkens in deze streek met honderdduizenden bij elkaar in de buurt leven. Maar je hoort er nooit wat van. Lijkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar is het dat wel?

Honderdduizenden varkens zijn een statistiek.

Eén varken is een levend wezen.

Goed. Zelf eet ik geen vlees. Is dat een probleem? Voor mij niet. Voor onze varkensboer Gerbert Oosterlaken in Beers ook niet. Big 5566 is geen veganistenpropaganda, maar gewoon, ja, een beeld van een varken.

Is-ie zielig? Wordt-ie juist uit-ste-kend verzorgd? Oordeel zelf. Of zoals Gerbert zegt: het maakt me niet uit wat mensen vinden, als ze er maar over nadenken.

In het eerste bericht op de site stond het woord adopteren. Vooruit: dat is misschien wat kort door de bocht. Adopteren betekent dat je bijvoorbeeld een kind juridisch tot het jouwe maakt. In bescherming neemt. Is hier natuurlijk niet zo.

Big 5566 wordt geslacht.

Maar we doen meer met big 5566 dan 'm alleen maar volgen. We willen wel een beetje inhoud geven aan de discussie.

Goed. Iedere vier weken in de krant (komende week: de geboorte), en tussendoor op deze site en op Twitter: 5566. Want ik kan me voorstellen dat je wilt reageren. Want inderdaad: zo om het kwartier kwam er wel weer een volger bij. En Omroep Gelderland belde. Sommige mensen vinden het een idioot idee. Klopt, wegkijken is makkelijker. Anderen vinden het verschrikkelijk dat we dit 'laten gebeuren'.

Tja. Zo gaat het, beste mensen.

Iedere dag. Zonder dat je er misschien over nadenkt. Geen vlees eten is een keuze. Wel vlees eten ook. Alleen staan veel mensen daar niet bij stil. Misschien kan big 5566 dat veranderen.

Frank Houtappels

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.