Volledig scherm
Big 5566 in d'r nieuwe hok. foto: Ed van Alem

Big 5566... valt af

Ja, wacht even, dan denk je: die big 5566 haalt de 10 kilo wel even, maar dat is dus niet zo. Big 5566 is afgevallen. Eventjes, klein beetje maar, maar toch.

Geen paniek, ze is niet ziek en weet echt wel waar je de korrels haalt. Inmiddels weegt ze ook weer 'gewoon' 9,5 kilo (of alweer iets meer), zegt boer Gerbert. En volgens dit varkenszakboek (pagina 12) is dat voor een big van een week of vijf helemaal niet verkeerd.

Maar toch. Dat was twee weken geleden dus ook al zo. En als je de groeicurve van ons varken vanaf de geboorte (1650 gram) bekijkt is dat toch wel, ja, opmerkelijk. Nou ja: dat lijkt het. "Gebeurt wel vaker hoor, dat varkens rond deze periode even niet groeien of afvallen. Meestal duurt dat een week."

Dat heeft nog met die verhuizing te maken. En met wennen aan vast voer. Daar hebben meer biggen last van. "Maar bij deze gaat het nog iets langzamer."

Hoe dat komt? "Gissen."

Gerbert vermoedt dat big 5566 het aan zichzelf te danken heeft. "Het lijkt erop dat ze door haar fantastische positie aan de uier het nu wat lastiger heeft. Het valt op dat haar toomgenoten (broers en zussen, FH) qua gewicht wat beter doortrekken dan zij. Ze had een goeie plek bij de zeug, en heeft dus vooral op de uier geleefd. Daardoor is de overgang van moedermelk naar vast voer misschien wat heftiger."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.