Volledig scherm
Big 5566 zoekt een weg naar de melk. foto: Ed van Alem

Big 5566 = … (zelf invullen)

Kijk eens, die foto hier links? Benieuwd wat je ziet.

Is dat (A) een potentiële karbonade, (B) een onschuldig biggetje dat je mee naar huis wil nemen, (C) gewoon een zielig varken? Of (D) gewoon een varken dat vroeg of laat onvermijdelijk geslacht wordt ten behoeve van afdoende proteïnevoorziening voor de mens?

En dan is er vast nog wel een E. En een F. En een G. En een… Nou ja. Maak maar af.

Sommige mensen vragen zich af wat het 'doel' van deze serie is, zoals een van de volgers, Mark Soetman. Een reëel beeld schetsen van een varkensleven in deze streek? Niet echt duidelijk, zei hij deze week op Twitter. Hoe hard of zacht wordt dat beeld?

Om de verwarring nog wat groter te maken: soms zacht, soms hard, soms een beetje hard maar dan toch ook weer niet helemaal.

Goed. Het idee voor deze serie ontstond juist naar aanleiding van een zakelijk nieuwsbericht: over de varkensdichtheid in Sint Anthonis. De meeste varkens per vierkante kilometer in Nederland. Vierhonderdduizend in totaal. Ook al noem je zo'n gemeente de Varkenshoofdstad van Nederland -dan nog is dat wel erg zakelijk.

Zeg zelf. Hoe groot voelt een vierkante kilometer?

Dan heb je het nog over cijfers en maten. Die de illusie wekken dat wat ze vertellen keihard is. Absoluut. Een karbonade/varken is dat niet. Zelfs voor de varkensboer/exploitant van onuitstaanbaar dierenleed (doorhalen wat voor jou niet van toepassing is) zijn varkens geen zaken/knorrende eurobiljetten. Ja, hij verdient aan die dieren, die hij steeds maar weer naar de slacht brengt.

Maar waarom kijkt hij zo trots als zo'n roze biggetje na het melk drinken aan de neus van de zeug snuffelt?

Zo'n detail doet ertoe. Omdat dat van de boer een invoelbare man maakt, in plaats van een 'een boer'. En dat is het doel: dat ene hamlapje, dat dier, of die abstracte stallen, een kleur geven. Of: meerdere kleuren.

Een van de volgers die zich afvroeg waarom big 5566 geen naam heeft deed de test. Wat blijft beter hangen: 'Rutte' of 'politici'? Zo werkt dat. En dan ontkom je er dus niet aan om over 'biggetjes' te schrijven, want zo leven die dieren in het taalgebruik van veel mensen.

Ondertussen blijft big 5566 big 5566. Een genummerd varken zonder naam. Een van de duizenden biggen in deze streek, die ondertussen bij veel mensen wel degelijk empathische gevoelens oproept. Een dier waar mensen menselijke eigenschappen op projecteren. Kun je niet aan voorbijgaan. Maar een naam? Nee.

Te zacht.

Noem het vaag. Maar zo is het.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.