Volledig scherm
© DG

'Bijzonder dat Willem-Alexander bij de Vierdaagse was'

„Het enthousiasme van de deelnemers geeft me vleugeltjes. Bij iedere rondleiding merk je dat ze onder de indruk zijn van hetgeen zich hier achter de schermen afspeelt”, aldus Marijke Annuschek-ten Feld.

Vanaf haar achttiende is de nu 57-jarige Nijmeegse vrijwel continu als vrijwilligster actief geweest voor de Vierdaagsemarsen. Als achttienjarige stond ze al blaren te prikken in de tent van het Rode Kruis. Later maakte ze de overstap naar Stichting DE VIERDAAGSE, waarvoor ze zich inzet voor de afdeling Protocol. „Eén van mijn taken is het regelen van rondleidingen, zoals het Vierdaagse VIP-arrangement voor de lezers van De Gelderlander, georganiseerd in samenwerking met dG Club.”

De Vierdaagse is altijd feestelijk, maar dit jaar nog meer, vanwege de honderdste editie. „Vooral bijzonder dat koning Willem-Alexander er nu bij was. Je merkte dat de deelnemers aan het arrangement dat erg leuk vonden. Vanaf de tribune op het Keizer Karelplein hebben ze er veel van mee gekregen. Zijn aanwezigheid bleef niet onopgemerkt. Hij heeft heel wat handen van wandelaars geschud.”

Tijdens het Vierdaagse VIP-arrangement van dG Club, dat op de laatste dag van het wandelevenement plaatsvond, werden de honderd deelnemers in de dubbeldekstent op de Wedren ontvangen. Daar kregen zij een kijkje in het zenuwcentrum van de organisatie. „We zijn begonnen met een film over alle teams die bij de Vierdaagsemarsen betrokken zijn. Daarna heeft mijn collega Leontine Weijers hun vragen beantwoord. Het viel op dat iedereen enorm betrokken was. Na een gezamenlijke lunch trok het gezelschap, voorzien van een zeer gewaardeerde goodiebag, naar de tribune om daar de intocht bij te wonen”, aldus Annuschek-ten Feld.

Bij de organisatie van de Vierdaagsemarsen zijn slechts enkele betaalde krachten betrokken en honderden vrijwilligers. Wat beweegt hen daar jaar in jaar uit zoveel tijd in te stoppen?
Annuschek-ten Feld: „Het voelt als een grote familie. De Vierdaagse hoort bij mijn leven. Als kind sloeg ik al geen intocht over. We woonden vlak bij de St. Annastraat en mijn ouders zetten altijd stoelen neer langs het parcours. Het is zo’n groot evenement. Mijn opa, die gymleraar was, heeft de tweede Vierdaagsemars nog meegelopen. Die telde toen nog maar 306 lopers. Dit jaar waren het er 50.000.”