Volledig scherm
Big 5566 aan het begin van haar leven. foto: Ed van Alem

Bloedmonsters en een avondje 5566

Valt nog niet mee, een varken geslacht krijgen. Big 5566 zou maandag geslacht worden, maar dat wordt nu dan toch woensdag. Of misschien zelfs...

Er is namelijk iets met een van de bloedmonsters van de varkens. Niets ernstigs, zegt boer Gerbert, maar toch. Regelmatig worden de varkens gecontroleerd op besmettelijke ziekten. Nu ook.

"Het is een vals-positieve test. Niet negatief en niet positief. Dat gebeurt wel vaker. Er zijn verder geen verschijnselen, er is waarschijnlijk niets aan de hand, maar ze kunnen het ook niet uitsluiten."

Uitstel van executie dus.

Er komt nog een test. En als die positief, eh, negatief is, kan big 5566 alsnog geslacht worden. En dat is dan waarschijnlijk woensdag.

Donderdag is er in ieder geval een discussieavond in de stal van boer Gerbert. Hoe is het leven van varkens en hoe zou dat moeten zijn? Daar hebben Noud van Vught (CDA), Marco van der Wel (Partij voor de Dieren) en Wouter van Eck (GroenLinks) het over.

José Smits maakte een kunstwerk geïnspireerd op big 5566. Dat wordt geveild, en met de opbrengst kopen we een varken dat in vrijheid verder kan leven in Het Beloofde Varkensland van de Familie Bofkont en Dafne Westerhof.

Die avond is in een soort skybox boven de stal, met uitzicht op drachtige zeugen en pasgeboren biggen. Er is niet veel plek, maar wie erbij wil zijn kan een mailtje sturen naar redactie.maasland@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.