Volledig scherm
Niek Kimmann gaat voor goud in Rio de Janeiro. © ANP

BMX'er Niek Kimmann kent elke Papendal- én Riohobbel

Nog 8 dagen en dan gaan de Olympische Spelen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro van start. We blikken vooruit met portretten van Nederlandse atleten die ons trots gaan maken. BMX'er Niek Kimmann heeft op Papendal getraind en kent nu als het goed is elke hobbel in het parcours van Rio...

Wereldkampioen
In 2014 was hij nog wereldkampioen bij de junioren. In zijn debuutjaar bij de senioren in 2015 reisde zijn ster razendsnel. Eerst won hij op sensationele wijze een wereldbekerwedstrijd op Papendal, om twee maanden later de wereldtitel bij de elitecrossers voor zich op te eisen (zie vette beelden van die race in de video). De prestatie leverde hem een nominatie op voor Nederlands Sportman van het Jaar en de naam Niek Kimmann werd per direct met hoofdletters bijgeschreven op het lijstje 'topfavorieten voor olympisch goud op de Spelen van 2016'.

Boerderij
De 20-jarige Niek Kimmann groeide op in het Overijsselse Lutten. Hij werd op jonge leeftijd door een vriend aangestoken met het BMX-virus. Samen met zijn broertje Justin (ook BMX'er, en zeer groot talent) crosten de Kimmannetjes dagen lang op de door hun vader aangelegde crossbaan naast de ouderlijke boerderij. "Mijn vader dacht altijd dat wij het boerenbedrijf zouden overnemen, maar voor ons was het duidelijk dat onze passie ergens anders lag", liet Kimmann optekenen door topsportgelderland.

Papendal
Om zich maximaal voor te bereiden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro woont Kimmann zes dagen per week op het Nationaal Sportcentrum Papendal. Hier hebben topsporters alle faciliteiten die zij nodig hebben om tot de best mogelijke prestaties te komen. Voor de BMX'ers is er zelfs een exacte kopie van de crossbaan in Rio aangelegd. Kimmann kent elke bocht en elke hobbel van dit parcours als zijn broekzak, wat een voordeel in de jacht op goud voor onze Nederlandse supertroef.

Onttroond
In mei werd de Nederlander op het wereldkampioenschap in het Colombiaanse Medellin onttroond als wereldkampioen cross door de Fransman Joris Daudet. Kimmann kwam slechts 0,0048 seconde tekort voor het goud. Wel won hij WK-goud op het onderdeel tijdrit. Balen dat de tijdrit niet op het olympische programma staat.

Rio
De kansen voor Kimmann op een medaille in Rio zijn zeer groot. Ondanks zijn jonge leeftijd behoort hij tot de absolute wereldtop in het BMX. Wel zijn de verschillen in het BMX ontzettend klein en zit een valpartij in een klein hoekje. Maar een van de sterkste punten van Kimmann zijn zijn eerste meters zodat hij uit het gedrang blijft en vooraan bij de eerste bocht aankomt. Op 17 augustus start het belangrijkste toernooi voor Kimmann met de kwalificatieronde en op 19 augustus wordt de finale gereden. Spektakel gegarandeerd!