Volledig scherm
Ellen van Dijk is tijdens het WK tijdrijden ingehaald door de Oostenrijkse Christiane Soeder. foto Daniel dal Zennaro/EPA

Bondscoach Lammerts ziet alleen het positieve

VARESE - Het was een typerend moment voor de prestatie van de Nederlandse vrouwen op het WK tijdrijden. Ellen van Dijk, woensdag de beste Nederlandse in Varese, werd drie kilometer voor de finish voorbij gesneld door de twee minuten na haar gestarte Christiane Soeder.


Dat de Oostenrijkse later alleen het hoofd moest buigen voor Amber Neben kon de pil voor Van Dijk nauwelijks verzachten. Een twintigste plek op 2.11 minuten van de Amerikaanse wereldkampioene was minder dan waar de Amsterdamse op had gerekend. "In Stuttgart was ik vorig jaar nog 17e. Ik ging ervan uit dat ik het nu minstens even goed zou doen. Maar ik voelde al snel dat het niet liep. Ik kreeg mijn hartslag niet hoger dan 180. Dat is niet goed", treurde Van Dijk.

Op het venijnige rondje van 25,5 kilometer had de hardrijdster plots niks meer aan de fraaie adelbrieven die ze dit jaar kan overleggen. In Manchester kroonde Van Dijk zich in maart verrassend tot wereldkampioene scratch. In de achtervolging miste ze vervolgens op een haar de kwalificatie voor de Olympische Spelen. De pijn om het gemiste ticket naar Peking spoelde ze enigszins weg door in het Italiaanse Arona Europees kampioen tijdrijden te worden. Aan het startbewijs voor het WK dat ze hiermee verdiende, heeft Van Dijk niet veel plezier beleefd. "Het parcours in Varese was voor mij te zwaar. Die klim is niet steil, maar duurt wel zes kilometer. Ik wilde mijn krachten doseren om op het vlakke stuk flink door te kunnen trekken. Maar veel heeft het niet gebaat. Op dit niveau is het bijna onmogelijk om nog achterstand goed te maken."

Specialiste Van Dijk bleef de twee andere Nederlandse deelneemsters Regina Bruins (21e) en Kirsten Wild (25e) nog net voor. Hoewel hij op meer had gerekend, tilde bondscoach Johan Lammerts niet al te zwaar aan de anonieme prestaties van de Nederlandse vrouwen. In plaats van zich te bezondigen aan negativisme, kijkt de voormalige prof liever vooruit. Volgens Lammerts is er voor de drie vrouwen die in Varese reden wel degelijk perspectief. " Over twee jaar wordt het WK in Melbourne verreden en daarna is Kopenhagen aan de beurt. Dan krijgen we wellicht omlopen die ons veel beter liggen. In de Holland Ladies Tour konden Kirsten Wild en Regina Bruins in een vlakke tijdrit van 25 kilometer prima wedijveren met Judith Arndt en Charlotte Becker. Als je ziet dat Arndt vandaag brons wint en Becker ook bij de eerste tien eindigt, dan kun je niet zeggen dat onze drie vrouwen hun selectie niet hebben verdiend."

Lammerts had wellicht een beter rapport kunnen overleggen als Marianne Vos en Mirjam Melchers ook de tijdrit hadden gereden. Beiden lieten de chronorace schieten ten faveure van de wegwedstrijd op zaterdag. Lammerts: "Na een zwaar seizoen met de Olympische Spelen kan ik me goed voorstellen dat Vos en Melchers zich alleen op de wegwedstrijd willen focussen." Wereldkampioene Amber Neben zorgde gisteren toch voor een klein Nederlands succesje. De Amerikaanse rijdt voor Team Flexpoint van ploegleider Jean-Paul van Poppel. Hoewel ze vorig jaar in Stuttgart net buiten de medailles viel, is de overwinning van Neben opmerkelijk. In oktober 2007 werd bij de 33-jarige renster immers huidkanker geconstateerd. Na een succesvolle operatie is ze herboren. Zelfs olympisch kampioene Kristin Armstrong (vijfde op 25 seconden) kwam gisteren niet bij haar in de buurt.