Volledig scherm

Breekijzer wacht meteen mooie klus

AMSTERDAM - Het was een slecht begin, de entree van Ismael Urzaiz in het Nederlandse voetbal. De Spaanse aanvaller was naar Ajax gekomen om doelpunten te forceren op de momenten dat Ajax het moeilijk had.

Maar in het duel met Slavia Praag kreeg Ajax het juist moeilijk op het moment dat Urzaiz in het veld kwam. Amper twee minuten stond hij als vervanger van Luis Suárez binnen de lijnen, toen de Tsjechen na een foutje van Colin en een geslaagde counter een strafschop kregen: 0 - 1. "Aan die ongelukkige samenloop van omstandigheden kan ik ook weinig doen", zegt Urzaiz. "Die dingen gebeuren soms nou eenmaal."

In het kwartier dat Ajax na de Tsjechische treffer nog restte, lukte het Urzaiz niet om de hechte verdediging aan het wankelen te brengen.

In de aanloop naar de cruciale return van morgen kreeg de 35-jarige Spanjaard zondag bij een 4-1 voorsprong tegen SC Heerenveen wat speelminuten om ritme op te doen. Opnieuw kwam hij niet tot scoren. Verder viel Urzaiz op door zijn wijde shirt, zijn tamelijk trage tred en zijn stevige dijen. Precies om die reden kreeg hij in Spanje als bijnaam 'El Tanque', de tank.

Urzaiz is niet zo gelukkig met die bijnaam.

"Ik zie het als een mooie bijnaam, want het betekent dat je veel kracht hebt. Maar ik heb meer dan kracht alleen, ik ben meer dan een tank. Ik ben ook een technische voetballer, met een goed linkerbeen en een goed rechterbeen. Ik kan passeren, dribbelen, maar meestal speel ik direct en snel. Bovendien kan ik goed koppen. Ook daarom sta ik in Spanje bekend."

De kwaliteiten die Urzaiz opnoemt, brachten hem in de bloei van zijn leven zelfs tot in het nationale Spaanse elftal. Hij werd 25 keer geselecteerd en hij maakte negen doelpunten voor zijn land.

Uit die periode kent hij ook Albert Luque nog, de aanvaller die Ajax zaterdag vastlegde. " Luque heeft spectaculaire jaren gehad bij Deportivo La Coruna, waar hij linkeraanvaller was. Maar het is niet zo'n goed teken dat hij in twee jaar bij Newcastle maar 21 wedstrijden heeft gespeeld. Ik heb wel eens met Luque in de aanval gespeeld, maar meestal speelde ik met Raúl van Real Madrid. "

Bij Ajax treft Urzaiz ook zijn landgenoot Gabri, met wie hij nog contact opnam om te vragen hoe het was bij Ajax. De verhalen van Gabri en de reputatie van Ajax waren zo goed, dat hij aanbiedingen van Celtic, Sunderland en de New York Red Bulls naast zich neer legde.

Het is de eerste keer in zijn lange loopbaan dat Urzaiz zo nadrukkelijk een breekijzer is. De spits, opgeleid bij Real Madrid, was elf seizoenen basisspeler bij Athletic de Bilbao, waarin hij 116 treffers maakte. Volgens zijn eigen schatting maakte hij vijftig van die 116 goals met het hoofd. "Bij Ajax weet ik niet hoe vaak ik ga spelen, dus ik waag me niet aan voorspellingen over het aantal goals dat ik ga maken."

Hoewel hij bij Ajax duidelijk is aangetrokken als pinch-hitter, heeft Urzaiz grotere plannen. "Ik ben gekomen om basisspeler te zijn. Ik accepteer de rol die Ajax voor me in gedachten heeft, maar ik voel me niet lekker op de bank. Of de rol die Ajax me toedicht ook uitkomt, zullen we aan het einde van het seizoen zien."

De grote vraag is natuurlijk hoe fit en hoe snel Urzaiz nog is op zijn 35ste. Hij sloot zich pas een maand geleden aan bij de selectie van Ajax, dus hij kampt nog met een trainingsachterstand. Bovendien onderging hij vlak voor zijn overgang naar Ajax ook nog een blindedarmoperatie. "Ik voel me goed, maar ik zit pas op 70 procent van mijn kunnen."