Volledig scherm
Marjolein Buis © Eveline van Elk

Buis ziet het liefst zo min mogelijk van de stad Rio

BEUNINGEN - Met 126 sporters heeft Nederland de grootste equipe ooit op de Paralympische Spelen. In aanloop naar Rio de Janeiro portretteert De Gelderlander de regionale atleten. Vandaag: Marjolein Buis.

Bij topsport hoort eenzaamheid. Marjolein Buis (28) heeft deze woensdagmiddag de sleutel in bezit van het tenniscentrum in Doorn, dichtbij Utrecht. De rolstoeltennister uit Beuningen mag het grote complex afsluiten als ze straks klaar is met haar krachttraining. Het naastgelegen zwembad is open, maar uitgestorven. Buiten slaan twee mannen in de regen een balletje op de golfbaan. Ze mag zelf een kop thee zetten, de bar is onbemand.

Alleen de wereld over
Buis voelt zich prettig bij de situatie. Ze is niet anders gewend. Twaalf weken per jaar reist ze in haar eentje de wereld over. Het alleen zijn ervaart ze niet als een last. „Ik geniet zó van hard trainen. Beter en sterker worden. De conditie verbeteren. Dat geeft me een kick. Mijn intrinsieke motivatie is enorm, daardoor sta ik zo hoog op de wereldranglijst. Er zijn er maar weinig die zo fit zijn als ik.”

Moordende concurrentie
De tomeloze inzet en ijzeren discipline brachten haar in juni de titel op Roland Garros. Ze steeg naar de vijfde plek op de wereldranglijst. Op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro is ze in september een van de grote favorieten voor goud. De concurrentie is niettemin moordend. Die komt voor een groot deel van haar vaste trainingspartners Jiske Griffioen en Aniek van Koot.

Alles oefenen
In Almere ontmoeten de vrouwen elkaar een paar keer per week op de baan. „Vriendinnen zijn het niet”, zegt Buis. „Maar samen ontbijten gaat prima, net als een praatje maken.” De tennissters maken elkaar beter en deinzen er niet voor terug het achterste van hun tong te laten zien. „Je wilt toch alles oefenen. Stel je voor dat je tijdens trainingen nooit een dropshot uitprobeert, dan is de kans groot dat het in de wedstrijd mis gaat.”

Glutenvrij
Dat wil ze koste wat kost voorkomen. Een paralympische medaille is haar droom. Om alles zoveel mogelijk in eigen hand te hebben, neemt Buis een extra koffer mee naar Zuid-Amerika, vol met voedsel. „Ik heb een glutenvrij dieet en ik kan niet tegen koemelk. Voor de zekerheid neem ik dus mijn eigen brood mee. Vacuüm verpakt, zodat het goed blijft. De appartementen hebben geen koelkast. Als beleg gaan daarom potten jam mee en groentespread. Erg lekker.”

Geen toerist
Over de gebreken aan het Olympisch Dorp maakt ze zich geen zorgen. Met een knipoog: „Ideaal dat de Olympische Spelen al zijn geweest. Een soort generale repetitie voor de Paralympics. Alles wat lekte of niet goed liep, is tegen die tijd ongetwijfeld opgelost.” Van Rio de Janeiro zelf ziet Buis het liefst zo min mogelijk. „Ik wil namelijk zolang mogelijk in het toernooi zitten. Als ik tijd heb voor toeristische zaken, dan heb ik het niet goed gedaan.”

PASPOORT

Marjolein Buis Geboren: 11 januari 1988, Nijmegen Woonplaats: Beuningen Sport: rolstoeltennis Club: Rapiditas, Nijmegen Positie op wereldranglijst, enkelspel: 5 Positie op wereldranglijst, dubbelspel: 5 Hoogtepunten: goud Paralympics 2012 (dubbelspel, met Esther Vergeer), winst Ronald Garros 2016 Handicap: bindweefselaandoening (syndroom van Ehlers-Danlos)

​Beuningse verdedigt haar titel in het dubbelspel
Tennisster Marjolein Buis zal in Rio de Janeiro, net als vier jaar geleden, uitkomen in het enkel- en dubbelspel. In die laatste discipline is ze regerend kampioene. Samen met veelwinnaar Esther Vergeer pakte ze in Londen goud. Het tennistoernooi begint op vrijdag 9 september. De medailles worden verdeeld van 13 tot en met 16 september. In 1988 was tennis voor het eerst paralympisch. Toen was het een demonstratiesport. Vier jaar later kwam het evenement officieel op het programma. Een speciale categorie is het ‘quadtennis’. Die discipline is voor sporters die naast een handicap aan het onderlichaam, ook functieverlies hebben in een of beide handen of armen.