Volledig scherm
Lewis Baker, Engelsman van Vitesse. © Pro Shots

De Brexit: wat betekent het voor jou?

NIJMEGEN/ ARNHEM - Burgers van Groot-Brittannië hebben in een referendum bepaald dat het land uit de EU stapt. Wat zijn de gevolgen voor Gelderland?

Vitesse
De Arnhemse club heeft een samenwerkingsverband met Chelsea. Vitesse huurt elk seizoen een aantal spelers van de Engelse topclub, maar heeft nog geen idee hoe het verder gaat nu de Brexit een feit is. „Het is nog zo vers, we hebben nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor het clubbeleid”, zegt een woordvoerder. „We zijn nu voornamelijk bezig met de voorbereidingen voor de eerste training, zondag, en de oefenwedstrijden in de weken daarna.”

Of de Brexit tot gevolg heeft dat Vitesse bijvoorbeeld minder spelers kan huren van Chelsea, weet de woordvoerder niet. „We kunnen er eigenlijk vrijwel niets over zeggen.”

Premier League
Wel is duidelijk dat het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU verstrekkende gevolgen kan hebben voor de Premier League, de hoogste Engelse voetbalklasse. Als de regels niet worden aangepast, dan gaan er beduidend minder buitenlanders voetballen.

Voor voetballers uit EU-landen geldt binnen de EU een vrij verkeer van arbeid. Op basis van de huidige regelgeving verandert dat nu Groot-Brittannië heeft gekozen voor een Brexit. Zij komen dan niet meer zo makkelijk aan een werkvergunning voor de Premier League.

Import
De pond, de Engelse munt, daalt sterk in waarde na de Brexit. Dat kan betekenen dat de import van spullen uit Groot-Brittannië een stuk goedkoper wordt. „Als de Britten uit de EU stappen, zal de waarde van de pond kelderen en wordt import voor mij goedkoper. Tegelijk zal er waarschijnlijk een hele papierwinkel bij komen", zei de Achterhoekse bierbrouwer Steve Gammage, Brit van geboorte, van Bronckhorster Brewing Company gisteren al.

De lage pond kan betekenen dat bijvoorbeeld een pint of Guinness in de kroeg enkele dubbeltjes minder gaat kosten. Ook een fles Schotse of Ierse whisky kan goedkoper worden. „Het is eigenlijk te vroeg om er iets van te zeggen, maar zorgen maak ik me in ieder geval niet", zegt eigenaar Sjors Peters van Versailles Dranken in Nijmegen, een bekend verkooppunt van exclusieve whisky's.

„Ik heb nog geen signalen opgevangen over een verandering van de whiskyprijzen, maar wat kan ik doen? Ik zie het wel. Het is afwachten.”

Wel reageert hij met verbazing op de Brexit. „Gisteravond nog zag je op televisie de tegenstanders van een Brexit gefeliciteerd worden. De achterstand konden ze niet meer inhalen, zo werd gezegd. De volgende ochtend is alles anders. Ik snap er geen bal van”, aldus Peters.

Ondernemers
Nederlandse ondernemers roepen op 'het hoofd koel te houden' na de Brexit. Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland laten dat weten in een reactie op de referendumuitslag in het Verenigd Koninkrijk. 'Door de Britse keuze gaat Europa, en Nederland daarbinnen, een periode van onzekerheid tegemoet', schrijven zij.

De ondernemers vinden dat 'het vrije verkeer tussen de lidstaten (personen, goederen, diensten) de hoeksteen van de Unie moet blijven'. Daarnaast zijn zij 'er van overtuigd dat Europa zijn burgers en bedrijven meerwaarde kan bieden bij het oplossen van grensoverschrijdende vraagstukken'.

Doordat de Brexit nog heel vers is, zijn de gevolgen echter nog niet volledig te overzien.

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor u? Drijft u handel met Groot-Brittannië, heeft u er een vakantiehuis of bezoekt u het land regelmatig? Dan willen wij u graag spreken voor een verhaal. Reageer door een mail te sturen naar online@gelderlander.nl

Discussieren over de Brexit kan in de reacties onder dit artikel.

Volledig scherm
Vele soorten Whiskey's. Foto: Ronald den Dekker, WACON-images