Volledig scherm
Jelle van Gorkom toont zijn zilveren plak aan de wereld. © ANP

De crashes van Van Gorkom op weg naar olympisch zilver

RIO/ LICHTENVOORDE - 'Die gasten hebben nog meer ziekenhuizen van binnen gezien dan ik', tweette wielrenner Tom Dumoulin na de olympische medaille voor BMX'er Jelle van Gorkom. Dumoulin heeft in het geval van Van Gorkom geen ongelijk: de fietscrosser uit Lichtenvoorde lag al eens in coma en brak vele botten bij meerdere valpartijen maar vocht zich altijd weer terug.

Vader John van Gorkom blikt terug op de weg naar Rio. Een weg vol crashes richting olympisch zilver.

2008
Van Gorkoms lange medische dossier wordt in 2008 geopend. Tijdens zijn eerste wedstrijd bij de junioren wordt Van Gorkom direct eerste. „Maar ik vond dat hij tijdens de race heel raar op zijn fiets zat", vertelt vader John. Achteraf blijkt dat de schouder van zijn zoon tijdens de race uit de kom is geschoten. Na de finish drukt Jelle die zelf weer op de juiste plek.

„We hebben het toen even aangekeken, maar hem toch laten opereren aan die schouder. De artsen vertelden ons dat Jelle de schouder had van een 50-jarige man, hij was toen 18.”

Die schouder is nu, acht jaar later nog steeds een zwakke plek.

Maart 2012
Het is 31 maart 2012. Van Gorkom heeft zich in het Amerikaanse Chula Vista geplaatst voor de Olympische Spelen in Londen. Vader John kijkt via een livestream 's nachts vanuit bed naar zijn zoon en ziet hem met 50 kilometer per uur voorover op het asfalt klappen. Van Gorkom senior heeft de ernst van de val in eerste instantie niet door. Totdat de telefoon gaat: het is bondscoach Bas de Bever. „John, je weet het, als ik bel is het geen goed nieuws."

Coma
Van Gorkom wordt na de crash met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Daar wordt hij drie dagen in coma gehouden. Een operatie aan zijn longen volgt. Hij heeft ook een hersenschudding, gebroken ribben en een diepe kniewond. „Ik ben een week later naar Amerika gevlogen. In het ziekenhuis schrok ik me kapot. Hij lag daar met allemaal slangen in z'n mond. Toen hij even bijkwam, stak hij zijn duim omhoog. Toen kon ik m'n tranen niet bedwingen.”

Van Gorkom heeft een harde klap gehad, maar herstelt. Na bijna twee weken mag hij terug naar Nederland.

September 2015
Vorig jaar september komt Van Gorkom weer hard ten val. Tijdens een training in het Amerikaanse Rock Hill blokkeert zijn fiets terwijl hij op volle snelheid van de startbult rijdt. Hij loopt twee gebroken sleutelbenen, een gebroken rib en een scheur in zijn milt op. „Het was toen nog 11 maanden voor Rio, dus we waren niet zo bezorgd voor de spelen”, zegt vader John.

Jelle wordt overgevlogen naar Nederland, terwijl hij eigenlijk ter voorbereiding op de Olympische Spelen naar Rio zou gaan. In plaats daarvan wordt hij geopereerd in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Van Gorkom gaat wéér het revalidatieproces in, maar er is nog voldoende tijd. „We kijken altijd alleen vooruit, het negatieve is afgelopen, het positieve is aan de beurt.”

April 2016
In april van dit olympische jaar moet Van Gorkom opnieuw een tegenslag verwerken. In Manchester breekt hij wederom zijn sleutelbeen. Hij gaat onder het mes en mist de juiste voorbereiding op de olympische race. „Maar Jelle geloofde in zichzelf. Hij heeft voldoende ervaring om die knop weer om te zetten.”

Met een allerminst soepel verlopen voorbereiding reist Van Gorkom af naar Rio. „In Londen ging door de crash in Chula Vista alle aandacht uit naar Jelle, maar nu kon hij zich in de luwte voorbereiden. Ik denk dat hij daar veel voordeel van heeft gehad.”

Olympische Spelen
In Rio komt alles eindelijk goed en laat Van Gorkom de ellende van de afgelopen jaren achter zich. Van Gorkom fietst tijdens de kwalificatie ijzersterk. „Jelle zat echt in een flow. Ik zei tegen mijn vrouw: 'Dit wordt alleen maar beter'."

Dat blijkt: Van Gorkom rijdt vrijdagavond in de finale naar een tweede plek en wint zilver. „Hij heeft echt met 'de kop gefietst'. Als je dat kan, bewijs je dat je bij de wereldtop hoort. En dan voelt die medaille als de ultieme beloning.”

Huldiging
Van Gorkom keert vandaag met Team NL terug in Nederland. Om 14.00 uur begint vervolgens de huldiging van de medaillewinnaars bij de RAI in Amsterdam. Waarschijnlijk wordt Van Gorkom in zijn thuisgemeente Oost Gelre later deze week ook nog feestelijk onthaald.