Volledig scherm
Een show tijdens het Amsterdam Dance Event. © ANP

Dit zijn de beste dj’s uit de regio (volgens DJ Mag)

NIJMEGEN - Maar liefst vier dj's of dj-duo's uit de omgeving hebben dit jaar een plaats weten te bemachtigen in de DJ Top 100, de lijst met de 100 beste deejays ter wereld. De lijst, die steeds meer kritiek te verduren krijgt omdat beweerd wordt dat een goede notering 'te koop is', is woensdagavond bekendgemaakt in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Omstreden of niet, het is nog steeds belangrijk referentiemateriaal voor de muziekwereld.

Ummet Ozcan
Ummet Ozcan (34) is een Nederlands-Turkse dj uit Putten en staat dit jaar op plek 19. Een behoorlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen hij de 36ste plek behaalde. Ozcan reist de hele wereld over om dansende mensenmassa's te voorzien van houseplaatjes.

Nicky Romero
Nicky Romero (27), geboren als Nick Rotteveel in Amerongen, behaalde dit jaar de 29ste plek. Daarmee doet hij het iets minder goed van vorig jaar, toen hij plek 18 wist te bemachtigen. Romero, tegenwoordig ook bekend als love interest van atleet Dafne Schippers, maakt electrohouse.

Headhunterz
Willem Rebergen (31), de man achter Headhunterz, klom van plek 48 in 2015 naar plek 36 dit jaar. Een mooie notering, vindt de geboren Veenendaler. Op Facebook bedankt hij iedereen die op hem heeft gestemd. Rebergen maakt vooral progressive house en hardstyle.

Blasterjaxx
Dj-duo Basterjaxx, bestaande uit Idir Makhlaf (21) en Tielenaar Thom Jongkind (23), zakte van plek 19 naar 41. Ze hebben nog niet gereageerd, maar hun fans wel. „Ik hoop dat jullie weten dat dit cijfer er niet toe doet. Waar het om gaat is de liefde die jullie in jullie optredens en muziek stoppen”, aldus een fan op Facebook.

Kritiek
De top 100 krijgt steeds meer kritiek te verduren. In 2013 deed de Britse trance-dj Emery al afstand van de lijst. Het tijdschrift reageerde toen door te stellen dat zij slechts de 'bewaarders' van de stemmen zijn en stemmers uit maar liefst 190 landen komen. Dit jaar was het de manager van Laidback Luke – de dj zakte van plek 63 naar 79 -– die uithaalde naar de lijst: de top 100 is te koop en wordt langzamerhand irrelevant, stelde manager Olga Heijns.

Stemmen
De ranglijst is geen vakjuryprijs en wordt ook niet samengesteld op basis van het aantal keer dat nummers van dj's worden gestreamed of op de radio voorbij komen. Wie wil winnen, moet via de website van DJ Mag de meeste stemmen verzamelen. Elk jaar stemmen ongeveer een miljoen muziekliefhebbers.