Volledig scherm
Big 5566 in de emmer, op de weegschaal: 5,5 kilo. foto: Ed van Alem

Een diva in de emmer

Kinderen hebben dan die fase dat ooms en tantes in hun wang knijpen en zeggen: wat ben jij gróót geworden! Heeft big 5566 nu. Ja. Het gaat hard. Bij haar geboorte (twee weken geleden) woog big 5566 nog 1,650 kilo.

Was ze een van de lichtste biggen van de familie. Vrijdag ging ze weer in de emmer en op de weegschaal: 5,5 kilo. En ondertussen is ze ongetwijfeld weer aangekomen. Ze ziet er ook goed uit, zou je kunnen zeggen. Wat gespierder.

Eerste reactie kan zijn: Aha. Die wordt dus vetgemest.

Maar vetmesten is ook weer niet het goeie woord want vet, nee, liever niet. Vlees, de varkensboeren zijn op zoek naar vlees. Daarom gebruikt boer Gerbert Oosterlaken vooral pietrainrassen. Afkomstig uit België (die vlekken hebben ze trouwens niet, in Velp). "Vleesrijk", zegt hij. Trouwens: de verhouding vlees in het vlees neemt toe, volgens Meat & Co.

Bovendien: die dikke 5 kilo bereikt ze vooral door melk te drinken. Want 'jouw big heeft een van de beste spenen', zegt hij. "Iedere big heeft een eigen speen. Onderste rij, de voorste." Daar zit de meeste melk.

Het is een soort pikorde. "En dat heeft gewoon te maken met karakter. Ze heeft een heel sterk karakter. Dominant. Hoe dat komt? Tja. Waarom worden bepaalde kinderen gepest? Waarom gààn kinderen pesten?"

Is big 5566 de pestende diva onder de biggen? "Zou zomaar kunnen. In ieder geval is het er eentje waar iedereen tegenop kijkt."

Behalve melk krijgt big 5566 snoep. Nou ja, poeder waar snoep in verwerkt is. Drop, zure aardbeien, chocolade. Dat werk. Maar dat is vooral om haar te laten wennen aan het idee dat er meer is dan moedermelk, namelijk: poedermelk. Tenminste, op je vinger ziet het er ongeveer zo uit. En het smaakt vooral zoet. Ongeveer zoiets als pure suiker, maar dan iets romiger. Klein beetje thee, heel veel melk, twee klontjes suiker. Zoiets. "Als je dieren wil leren eten moet je niet beginnen met azijn."

Big 5566 krijgt ook al korrels. Ook zoet, iets droger. Zit ook iets meer graan in. "Maar vooral de eiwitten zijn belangrijk."

In juli of augustus gaat big 5566 naar de slacht, afhankelijk van het gewicht. Bij de varkens van Oosterlaken is dat meestal ongeveer 110 kilo, maar als je gaat zoeken kom je ook vaak het gewicht 115 kilo tegen. Met zeven tot acht maanden zijn ze in ieder geval slachtrijp. Kun je varkens dan volwassen noemen? Goeie vraag, zegt hij, ze zijn volgroeid na anderhalf jaar. "Maar ja. Wanneer zijn mensen volwassen?"

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.