Volledig scherm
© ANP

Een import-Edenaar op de Veluwe

Als je verhuist, verandert er veel. Je moet je draai weer vinden. Ach, dacht ik, binnen een jaar weet ik niet beter.

Maar afkomstig uit een dorp met enkel een supermarkt en snackbar, ontdek ik elke dag nog nieuwe dingen in Ede. Voor Kenniscampusbewoners blijkt er meer in het leven dan winkelcentrum Stadspoort en het Museumplein.

Loopgraaf
Zo kwamen er onlangs tijdens archeologische opgravingen in mijn ‘achtertuin’ (voormalig Sportpark Oranje) middeleeuwse sporen tevoorschijn. En, hoe gaaf: zelfs een loopgraaf uit 1945. Ter verduidelijking: de Flevolandse grond waar mijn ouderlijk huis op is gevestigd, was 83 jaar geleden nog Zuiderzee.

Kapper
Vorige week vond ik het ook eens tijd om een kapper in Ede te zoeken. Ik googlede wat, liet me tippen door incrowd Edenaren en kwam uit bij een fijne zaak in het centrum. "Als ik jullie kende, was ik veel eerder gekomen", zeg ik als ik afreken. "Maar ik ben hier nog niet zo bekend."

De daaropvolgende vraag is: "Hoe lang woon je hier dan al?" Schoorvoetend moet ik het toegeven: „Langer dan je zou denken: 2 jaar.”

Postcode
De kapster lacht en ik stem in met een klantenkaart „Weet je wel je postcode?”, vraagt ze. Ik lach om die stomme vraag. Haar verweer: "Sommige klanten weten dat echt niet en die wonen hier al langer dan jij."

Gelukkig, ik weet mijn eigen postcode.

H&M
Eenmaal buiten kom ik een verdwaalde mevrouw tegen. Of ik de weg weet naar de H&M. Tuurlijk; doorlopen naar de V&D, naar links en weer naar links. En ik voeg meteen toe dat de eerstvolgende koopavond in Ede pas op vrijdag is.

Ik leer het wel. Ooit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.