Volledig scherm

Eerbetoon 'Charly' Bosveld

ARNHEM - 2008 wordt het jaar van wijlen Henk 'Charly' Bosveld. Tien jaar na zijn overlijden, op 6 augustus 1998, wordt er een boek geschreven over de Vitessenaar van de eeuw en een foundation opgericht.

Initiatiefnemers zijn journalisten en uitgevers Michel Bongers en René Bremer uit Arnhem.

Naast een boek over het leven van de kleurrijke voetballer, die op 6 augustus 1998 (57 jaar) overleed, wordt er door Vitesse gewerkt aan een Charly Bosveld Foundation. Die stichting gaat geld werven voor sociale projecten middels een gala, golftoernooien en mogelijk kleding. Ook staat er een wedstrijd tussen oud-Vitesse en oud-Sparta - waar Bosveld een belangrijk deel van zijn loopbaan speelde - op de agenda.

Het boek en de foundation worden in 2008 rond zijn sterfdag gepresenteerd. Er zijn ook plannen voor een standbeeld. Bosveld begon bij VVO uit Velp en speelde betaald voetbal bij SC Enschede 1960/64), Sparta (1964/68 en 1969/73), Vitesse (1968/69 en 1973/80). Bosveld was in Arnhem ook assistent-trainer en fungeerde in 1986 even als hoofdtrainer. Hij speelde twee interlands.

Beide initiatieven verkeren nog in een pril stadium. Vitesse vergadert 15 januari officieel met de betrokkenen over de plannen om een stichting in het leven te roepen ter nagedachtenis aan Henk Bosveld, die vanwege zijn Charlie Chaplin-achtig loopje bekend stond als Charly Bosveld.

Dochter Nancy Bosveld reageert verheugd. „Ik ben op de hoogte gebracht gebracht door Theo Bos. Hij heeft mij gepolst of wij medewerking willen verlenen. Natuurlijk werken mijn zus Diana en ik mee. Het is fantastisch, maar officieel heb ik nog niks gehoord. Dus ik wacht wel even af wat er gaat gebeuren.”

Vitesse heeft grote plannen met de nog op te richten Charly Bosveld Foundation. De naam staat nog niet vast, maar de ideeën zijn talloos, weet Jan Snellenburg, die in oktober werd benaderd door journalist, schrijver en uitgever Michel Bongers over het plan een boek te schrijven over Vitesse’s grootste voetballer ooit.

Bongers is samen met co-schrijver René Bremer al begonnen met het voorwerk. Hij sprak talrijke bekenden van de legendarische Arnhemse voetballer. Het is de bedoeling dat het boek wordt gepresenteerd op of rond de tienjarige herdenking van de sterfdag van Charly Bosveld; 6 augustus 2008.

De kern van alle activiteiten zal plaatsvinden op de jaarlijkse Open Dag van Vitesse. Op die dag treedt een team van oud ploeggenoten van Bosveld aan tegen oud-Sparta, een van de andere clubs waar Bosveld successen vierde, nog veel grotere dan bij Vitesse zelfs.

In de nog op te richten stichting zullen Vitesse’s topfinancier Jan Snellenburg en algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse plaatsnemen. Ook de familie van Henk Bosveld krijgt minimaal een zetel. Na het overlijden van Henny Bosveld, de vrouw van Henk, bleven de dochters Nancy en Diana alleen over.

De foundation wordt nauw gelieerd aan de al bestaande stichting Vitesse Betrokken; een stichting die sociale projecten wil ondersteunen. Daarvoor zijn financiële middelen nodig. De foundation moet daarvoor zorgdragen, zegt clubman Jan Snellenburg.

„Voor al die sociale projecten is geld nodig, dat is nog niet zo eenvoudig te krijgen. Met de Charly Bosveld Foundation willen wij gelden proberen los te weken. We zullen een groot aantal activiteiten houden. Daarbij moet je denken aan een gala, golfwedstrijden, kleding zoals een retroshirt van toen, met zo’n boordje met een koortje.”

Snellenburg raakte direct enthousiast bij het plan voor een boek over de voormalig speler en trainer van Vitesse. „We gaan het groots aanpakken.”

Een van de andere plannen is een standbeeld voor Charly Bosveld. Ook oud-speler Theo Bos is betrokken bij de plannen, die inmiddels met de supportersclub en Oud-Vitesse zijn besproken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.