Volledig scherm
Big 5566. foto: Ed van Alem

En big 5566? Die zweet níet

Het velletje van een kladblok blijft plakken als je je arm optilt en da's vooral goor.

Maar voor big 5566 moet het pas echt onuitstaanbaar zijn, dat warme weer. Want wat wij misschien niet willen kunnen varkens niet eens, zegt boer Gerbert: varkens zweten niet. "Vanaf 30 graden is het echt te warm voor ze."

Nou ja, eigenlijk is 26 graden al te veel. 'Ze compenseren door hogere ademhaling en minder vreten'.

Nou ja, 26... Volgens Wakker Dier is 20 graden al veel. ​Vandaar ook dat (biologische) varkens dol zijn op modder. Modder is zeg maar ook een soort zonnebrandcrème. Maar Gerbert laat nooit na te zeggen dat big 5566 nog geen kwartiertje in de zon zou verdragen. "Ze zou meteen verbranden." Wakker Dier kiest trouwens ieder jaar de mooiste modderpoel. Zoals vandaag.

Het enige wat je als doorsnee varkensboer tegen de hitte kunt doen is ventileren, zegt Gerbert. "We hebben geen airco." IJsjes? Zoals ze in dierentuinen soms doen? "Nee, dat wordt 'm niet bij ons." Ook sproeien heeft geen zin, zegt hij. "Dat werkt alleen maar averechts. Met dit weer hebben varkens moeite met ademhalen, en als je nat sproeit gaan ze alleen maar sneller ademen. De lucht moet zo droog mogelijk zijn."

Goed, vervelend voor big 5566 zelf dus. Maar ze 'presteren' ook minder. Lees: ze nemen minder voer op. Balen voor de boer, die per kilo krijgt uitbetaald.

Wat er dan nog overblijft is: rustig aan doen. "Als we gaan kijken doen we dat met deze temperaturen vooral 's morgens vroeg en 's avonds laat."

Hier de handige tips van Pigbusiness voor varkensboeren. Van 'laat 's nachts een lampje aan' tot extra water in de bak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.