Volledig scherm
Pyr Tilma, Henk van der Weijden en Michiel Bos (v.l.n.r.) vormen al zo'n vijftien jaar het succesvolle trio Enge Buren. Het succes van de Arnhemse mannen vertaalt zich op het internet in websites van fans die namens het drietal uitspraken doet. foto Alain Baars

Enge Buren strijden tegen zonderlinge fans

Fans heb je in soorten en maten. Sommigen gaan wel heel ver en geven zich op het internet uit voor hun idolen. "Eigenlijk is dat helemaal niet leuk" , zegt Henk van der Weijden van het Arnhemse trio Enge Buren.

"Ze vertellen verhalen waarop ik later wordt aangesproken. Mensen geloven dan niet dat die verhalen van iemand anders afkomstig zijn."

Paal en perk stellen aan dergelijke uitwassen is lastig. Michiel Bos van Enge Buren doet er via de eigen officiële hyves-site alles aan om de schade te beperken. "Ik las een keer op een site dat ik binnenkort met een soloprogramma kom. Daar weet ik niets van. Mensen die dat soort verhalen op het internet zetten, zijn vaak zonderlinge figuren. Je kunt al die onechte sites moeilijk blokkeren."

Die rare vorm van kopieerdrang zegt alles over het succes van het trio. Jarenlang verhoogde het de feeststemming op festivals. Twee jaar geleden begon Enge Buren aan een theatercarrière. Potje poekelen, de tweede show, beleeft volgende week voorlopig de laatste voorstellingen in het Arnhemse Posttheater. Vier avonden lang.

"Het maken van een tweede voorstelling is altijd lastig", vertelt groepslid Pyr Tilma. "We hadden er een hard hoofd in. Voor de eerste show konden we uit de oude doos putten; die hing dan ook een beetje hap-snap aan elkaar. Voor Potje poekelen hebben we er derden bijgehaald. We waren bang dat we anders op dezelfde manier zouden blijven doorgaan."

Vooral Wannie de Wijn heeft Enge Buren geholpen om van Potje poekelen echt theater te maken. "Dat was soms moeilijk en confronterend. We moesten van Wannie vooraf veel praten over wat we precies wilden, terwijl wij gewend waren om gewoon te beginnen."

Toch zijn de heren blij met de inmenging van De Wijn. "Hij heeft ervoor gezorgd dat Potje poekelen veel muzikaler is dan alles wat we tot nu toe deden. De show zit ook strakker in elkaar en heeft veel snelheid. Er zitten meer luisterdingen in; de teksten zijn belangrijker geworden. Sommige mensen vragen zich af of we ineens heel serieus zijn geworden. Dat is niet zo. Maar in het theater hoeft niet alles altijd per se de lach te raken."

In het najaar volgt nog een reprisetournee van Potje poekelen langs veertig theaters waar Enge Buren nog niet eerder speelde. Een dvd van de show ligt er inmiddels ook. Daarop staat de complete voorstelling. Ideeën voor de opvolger stapelen zich langzaam op. Maar eerst is er nog een tournee langs het clubcircuit van ons land.

"Veel mensen die ons op festivals zien spelen, gaan nooit naar het theater. We zetten voor hen onze ruigere nummers op een rijtje. Dat publiek heeft ook een goed oor voor onze muzikale grappen. Dat mis je bij theaterbezoekers toch een beetje", zegt Bos.