Volledig scherm
Big 5566, hier twee weken oud. foto: Ed van Alem

Even wat rustiger dan anders

En toen had big 5566 even niet zo'n trek. En was ze wat rustiger dan normaal. Was ze ziek? Nee. Juist niet. Big 5566 kreeg een spuitje. Nou ja, een cocktail. Het is de tweede enting die ze krijgt.

De eerste spuit ging er vrij snel na de geboorte in, weet je nog? Toen vertoonde big 5566 niet echt afwijkend gedrag volgens boer Gerbert. Doen de meeste biggen niet. Maar die tweede keer 'hakt er best wel in'. "Dan zijn ze een paar dagen zielig. Zoals kinderen ook een beetje jengelig kunnen zijn."

Wat voor cocktail dat dan is? Tegen mycoplasma, PRRS en de 'wegkwijnziekte' circo, zegt boer Gerbert. Klinkt abstract, maar vrij vertaald heb je het over een long- en luchtwegaandoeningen (de eerste twee) en een niet- en huidafwijking. Op varkensziekte.nl vind je meer.

Steeds meer varkenshouders vaccineert tegen mycoplasma, schrijft Varkens.nl trouwens.

Nou ja. Dat was eind vorige week. Inmiddels gaat het weer beter. Behoorlijk zelfs. Daarover de komende dagen meer.

De Gelderlander volgt een big van de geboorte tot op het bord. Big 5566 dat is het nummer in haar oor.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.