Volledig scherm
© ANP

Examenstress is dus echt iets van iedereen

Ik word er altijd blij van: schooltassen aan vlaggenstokken die aangeven dat er iemand een diploma rijker is. Een groter feest is bijna niet denkbaar, want hoe goed je ook uit de tentamens komt: er is altijd wel een berekening te maken die ervoor zorgt dat je toch tot de gezakten behoort. Het is makkelijk praten, als je niet zelf het lijdend voorwerp bent.

Precies 39 jaar geleden beleefde ik een slapeloze nacht. Iedereen die de volgende dag voor 15.00 uur geen telefoontje had gekregen werd ’s middags om 16.00 uur op het toenmalig Wagenings Lyceum verwacht om samen een feestje te vieren. Er was geen mens die geloofde dat ik mij zorgen maakte, maar ik deed het wel.

Ik zou de LTS overigens nooit hebben kunnen halen met mijn notoire twee linkerhanden: kansloos. Maar het Vwo-examen ging ik met mooie tentamencijfers tegemoet. En toch, en toch: stel je voor dat ik mijn examens totaal verknald zou hebben? Ik ging dus, tot verbazing van leraren en mede-leerlingen, uit mijn dak toen ik op school hoorde dat ik ‘natuurlijk’ geslaagd was.

Wat ik maar wil zeggen: feliciteer iemand van wie iedereen het verwacht net zo hartelijk als degene die het tot ieders verrassing toch gered heeft. Want de eerste heeft misschien net zoveel stress en onzekerheid gekend. Dus voor alle geslaagden: van harte.

Eric Wijnacker