Volledig scherm
ANP

FC Twente nieuwe koploper na winst op ADO

ENSCHEDE – FC Twente heeft zich weer gemeld aan kop van de eredivisie. Zondag won het elftal van trainer Co Adriaanse op eigen veld van ADO Den Haag, 5-2. Dat gebeurde meer op kracht dan op souplesse. Pas in de loop van de tweede helft werd het leuk in de Veste.

Lex Immers zette ADO in de veertiende minuut op voorsprong. De middenvelder benutte een strafschop, nadat hij even eerder door Leroy Fer was vastgehouden. Fer mocht blij zijn dat hij van de Belgische arbiter Serge Gumienny geen gele kaart kreeg voor zijn vergrijp. Het zou zijn tweede zijn geweest.

Iets meer dan een minuut later was het al gelijk. Marc Janko tikte de 1-1 binnen, na een voorzet van Douglas. De Oostenrijker, afgelopen donderdag tegen Fulham nog op de bank, scoorde dit seizoen tot nu toe elk duel in de eredivisie.

Voor de eerste keer had Co Adriaanse geen vaste plaats voor Willem Janssen, volgens de trainer om tactische redenen. „In dit soort wedstrijden wil ik met Janko voorin spelen. Dat betekent dat we de vleugels bezet moeten houden voor de voorzetten. Op het middenveld valt dan iemand af. Ik kan er geen twaalf opstellen.”

Ook Dwight Tiendalli, die enkele dagen eerder bij Fulham nogal in de fout was gegaan, stond er naast. Bart Buysse speelde als linksback. Adriaanse: „Bart verdient ook eens een kans. Hij is iemand die voor extra offensieve impulsen kan zorgen.” Evenals bij Fulham stond verdediger Roberto Rosales opnieuw als aanvaller opgesteld.

Bij FC Twente ontbrak echter vooral de intelligentie bij de vele pogingen de aanvallen op te zetten. Het aantal foute passes was groot. Desondanks was na de hervatting het overwicht dusdanig groot dat de treffers toch wel kwamen. Centrale verdediger Douglas zette zijn elftal op voorsprong, door raak te koppen na een voorzet van Rosales. Uit een voorzet van Fer maakte Luuk de Jong de 3-1.

Na de 3-2 van John Verhoek mocht ADO toch nog even hoop hebben op een punt. Heel snel daarna echter stelde invaller Emir Bajrami orde op zaken, 4-2. De Jong maakte in extra tijd de 5-2.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.