Geboren in de 70's? Dan hoor je thuis in de Patatgeneratie
Dit Zijn WijWij zijn geboren tussen circa 1970 en 1985. We weten nog hoe het was om te bellen vanuit een telefooncel en geld te wisselen voor je met vakantie ging. Dit is de Patatgeneratie!
De ouderen onder ons groeiden op met alleen Nederland 1 en 2. We herinneren ons nog dat 3 erbij kwam, en pas na de introductie van de kabel die commerciële zender RTL4. Op vrijdagavond keken we met een glas prik en een bakje chips naar dokter Jan en zuster Ingrid in Medisch Centrum West. En we raakten verslaafd aan de eerste Nederlandse soapserie: Goede Tijden Slechte Tijden.
De euro bestond nog niet en de pinautomaat moest nog worden uitgevonden. Onze eerste schoolwerkstukken schreven we met de hand. Maar toen de Commodore 64 en de MSX eenmaal hun intrede hadden gedaan, ging het hard. In een vloek en een zucht sierde de home computer elk huishouden. Wij zagen internet komen en overwinnen. Pragmatisch als we zijn, lieten we ons omscholen tot ICT-er – de langdurig werklozen uit de jaren 80 waren ons schrikbeeld.
Wij die Cobain overleefden, werden veelal tweeverdieners. Kinderen kregen we pas als we onze carrière goed op de rit hadden. Nu we wat ouder zijn, worden we soms gek van die combinatie baan-gezin. De burn-out ligt bij ons altijd op de loer. Gelukkig zijn er antidepressiva en anders gaan we op mindfulness of yoga. Als we maar alles uit het leven kunnen halen.
Onze helden
Elke generatie heeft zijn helden. Dit zijn er drie van de Patatgeneratie.
Nelson Mandela
Universeel gerespecteerd mensenrechtenicoon in de supercategorie van Mahatma Ghandi en Martin Luther King. Zuid-Afrikaans ‘vader des vaderlands’. Voormalig leider militaire vleugel ANC. Zat bijna 30 jaar gevangen op Robbeneiland. Na zijn vrijlating gekozen tot president van Zuid-Afrika. Maakte vreedzaam einde aan de apartheid en voorkwam bloedbad door zijn charisma. ‘Madiba’ ontving 250 hoge onderscheidingen. Voetballiefhebber en fan van Ruud Gullit.
Madonna
Voluit Madonna Louise Veronica Ciccone, Amerikaanse zangeres en actrice. Fascineert mondiaal publiek met hits, pikante uitdossingen en controversiële acts. Zingt over seks en religie. Op de bres voor onder meer aidsproblematiek en milieuvervuiling. Bijnamen: Queen Of Pop, Little Nonnie, Maddy, Mo, Boy Toy, Mads, Madge, Her Madgesty, Material Girl, Veronica Electronica, M, Mother of Re-invention, Queen of Dance, Queen of Shock.
Marco van Basten
Doelpuntenmachine die een gefrustreerde natie eindelijk het grote voetbalgeluk schonk op het EK van 1988. Drievoudig Europees voetballer van het Jaar en tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar. Superspits. Zijn volley tegen Rusland is ingelijst als kunststuk. Moest op zijn 30ste stoppen vanwege ernstige enkelblessure. Ongelukkig als trainer. Bedenkt aanpassingen spelregels als Chief Officer for Technical Development, bij de FIFA.
Onze muziek
Terwijl de liedjes van Madonna en Michael Jackson nog in ons hoofd resoneerden, was daar opeens Kurt Cobain met zijn grunge. Rauw zong hij op MTV over depressie, vervreemding en identiteitsproblemen. Wat vonden we een herkenning!
Onze ouders
Onze dagelijkse bezigheden
Haal je Google cardboard uit de kast en bekijk deze dagelijkse objecten in virtual reality (gewoon in 3D bekijken kan natuurlijk ook).
Ons geloof
Onze vakanties
Onze dilemma's
Speel Clash of the Generatie Y: maak keuze tussen nostalgische dilemma's. Choose your battle!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Patatgeneratie
Op wereldreis naar Zeeuws-Vlaanderen
Dierbare vakantieherinnering van: Vincent Brongers (52 jaar) -
Generatie Z
Hoe WhatsApp het briefje op de keukentafel heeft verslagen
Briefjes op de keukentafel. Ontroerend, vaak ook grappig. Maar bovenal praktisch: ‘De hond heeft al gepoept!’, ‘Ik slaap vanavond bij Carlijn!’. De post-it ligt er dan niet meer, het kattebelletje is springlevend. Het heet alleen anders: WhatsApp. -
Dit Zijn Wij
Wij zijn Generatie Y!
Wij zijn geboren tussen circa 1980 en 1995. Wij zijn de eerste Millennials, wij zijn uw toekomst. We gamen een groot deel van onze vrije tijd. Zonder supersnel internet kunnen we niet leven. We appen en luisteren naar muziek terwijl we andere dingen doen. Niet voor niets noemen ze ons soms Generatie Einstein. Dit is Generatie Y! -
Hoe de waardevolle gasbel veranderde in The Dutch Disease
Met de gasbel van Slochteren kreeg Nederland een ongeëvenaarde schat in de schoot geworpen, eind jaren ’50. Daardoor zat een hele generatie er warmpjes bij. Anno 2017 resteert de kater. Het geld is op en de Groningers zijn boos. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen?
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Uit den ouden doosch: 'Is dit een telraam?'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: het singlerekje.