Volledig scherm
© Thinkstock

‘Geen commentaar’ staat nooit goed

Als journalist in Tiel is het mijn hoofdtaak nieuws en ontwikkelingen te signaleren en zo correct mogelijk te beschrijven. Ik benader mensen hiervoor met open vizier met als enig doel de juiste informatie te vergaren.

Bij vriendelijke verhaaltjes is dat geen probleem. Maar als zaken gevoeliger liggen, merk je dat mensen sceptisch zijn. Deuren die altijd openzwaaiden als er mooie initiatieven of prangende noden onder de aandacht moesten komen, slaan voor je neus dicht en worden angstvallig vergrendeld. Lippen waarover in goede tijden zoveel amicale woorden vloeiden, blijven bij problemen stijf op elkaar. ‘We willen de pers er niet bij betrekken’, klinkt het dan.

Andere bronnen
Mensen die dat zeggen, hebben daarin echter niets te willen. Het is uiteraard aan henzelf of zij mij te woord staan. Maar als dat niet het geval is, moet ik andere bronnen zoeken. En als ze dan een belangrijke partij zijn, komen ze er toch in te staan met een toevoeging als: ‘wil niet reageren’.

Regenpijp
En dat staat nooit goed. Daarom wil ik graag met iedereen praten en overal bij zijn als dat helpt om een goed beeld van een situatie te geven. Ik vraag het netjes, dring wat aan, en als het niet gaat, zoek ik een andere weg. Je begint bij de voordeur, probeert de achterdeur en morrelt aan een raampje. Voor je het weet klauter je langs de regenpijp. Hebben sceptici toch een punt.

Nou ja, moeten ze maar meewerken.