Volledig scherm
Fruit, en met name de peren, wordt extra beregend met warm weer. © William Hoogteyling

Gelderland speelt in op nazomerse hitte

NIJMEGEN - Het kwik stijgt vandaag mogelijk naar een recordhoogte van 32 graden. Nooit eerder was het zó warm op 13 september. Op verschillende plaatsen in Gelderland worden daarom maatregelen getroffen.

Was het gisteren al erg warm, vandaag doen de weergoden er nog een schepje bovenop. Al vanaf vanochtend loopt de temperatuur gestaag op.

Scholen
Verschillende scholen stellen een tropenrooster in, zoals het Kaninsky College in Nijmegen. Ook de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud, het Helicon in Geldermalsen en het Pax Christi College in Druten en Beneden-Leeuwen werken met verkorte lesroosters.

Fruittelers
Fruittelers besproeien hun fruit op deze dagen extra. Het fruit dreigt door de hitte te verbranden, zegt teler Nico van Olst uit Ressen. Voor de smaak is de hitte echter wél goed, geeft hij aan.

Ouderen
De RIVM stelt geen hitteplan in, omdat de nachten koeler zijn. Daarom zijn er geen gezondheidsrisico's. Toch wordt er bij ouderen op verschillende plaatsen een oogje in het zeil gehouden, zoals in Maurik. Medewerkers van Zorgcentrum De Valentijn in Maurik voorzien ouderen daar van extra drinken. Ook zorgorganisatie Attent uit Rheden maakt extra 'drinkrondes'. Bij woonzorgcentrum st Jozef in Wijchen merken de bewoners maar weinig van de hitte, aldus coördinator Annemarie van Wijchen.

Zwembaden
Niet alle buitenzwembaden zijn open. Zwembad Klarenbeek in Arnhem blijft gesloten, omdat een openstelling te kostbaar is. Ook het Goffertbad in Nijmegen blijft dicht. Het buitenbad in Nijmegen-West blijft wel open.

Hoe wapent u zich tegen de hitte? Stuur een foto naar online@gelderlander.nl.