Volledig scherm
Pieter van den Burg (PvdB, rechts) en Rolvo Manuhutu (Pro Tiel, midden) met Laurens Verspuij (D66). © Raphaël Drent

Genieten van de passie van de politiek

Het is makkelijk om kritiek te hebben op politici, en ik kan het weten. Het is goed dat het bestuur van een gemeente, provincie, land of continent kritisch wordt gevolgd. Ze doen het namens ons en hebben verantwoording aan ons af te leggen. Maar – hoe verleidelijk ook – je moet er niet in doorschieten.

Het is makkelijk om gaten te schieten in de gevolgen van bestuurlijke maatregelen die je dagelijks tegenkomt. Maar goede oplossingen verzinnen voor zaken als zorg, sociale voorzieningen, onderwijs, verkeer, veiligheid, economie en daarbij in alle voorkomende gevallen voorzien, is echt heel ingewikkeld.

Vaak wordt politiek of bestuur daardoor traag en saai, bureaucratisch. Het raakt verwijderd van de mensen om wie het gaat. En dat schept dan weer ruimte voor mensen met kritiek, en hopelijk ook goede ideeën om het beter te doen. Voor mij als volger van de politiek zijn dat hoogtepunten. Dat iemand gepassioneerd is over een maatschappelijk onderwerp en daar een vurig pleidooi over houdt. Of liever nog: dat mensen verschillende opvattingen hebben en er een vlammende discussie over voeren.

Zoals veel mensen kunnen genieten van sport en de emoties die daarmee samenhangen. Zo kijk ik zo af en toe toch met grote bewondering naar de mensen die zich met alle ups en downs voor het algemeen belang inzetten. Want dat gaat tenminste wel ergens over.

Menno Provoost