Volledig scherm
Schapen. © Natuurmonumenten

Geparfumeerde schapen langs de Grift

Soms overkomen je dingen die eigenlijk heel logisch zijn, maar waar je nooit aan had gedacht dat ze bestaan.

Een tijdje geleden fietste ik langs de Grift achter Heimerstein (of Zideris, zoals we tegenwoordig moeten zeggen) bij Rhenen. Het was een mooie zomeravond. Dan zijn er weinig dingen mooier dan lekker buiten een frisse neus halen.

Kikker
De Grift biedt altijd wat leuks. In, op en langs het water is van alles te zien en te horen. Of het nu het drukke gezang is van de kleine karekiet of het rusteloze gekwaak van een kikker, maakt me niet uit. Een ooievaar op zoek naar voedsel of reeën in de weilanden, ik vind het allemaal mooi.

Mugjes
Maar van één ding ben ik veel minder gecharmeerd. Of beter gezegd, van duizenden dingen. Ik heb het dan over die vervelende kleine mugjes of vliegjes die altijd langs de Grift vliegen. Op sommige stukken althans. Maar ik heb er weer niet zo veel last van dat ik me insmeer met insectenwerend middel.

Schapen
​Die bewuste avond kwam ons bij de passage van een groepje schapen de duidelijke geur van muggenolie tegemoet. Maar er was niemand te zien. Een raadsel diende zich aan. Tot we 200 meter verder weer een clubje schapen passeerden. Weer de frisse lucht van citroenen.

Eureka! Ook schapen houden niet van die mugjes. Dus smeer je ze in. Best logisch toch?