Volledig scherm
Het crosskwartet van Nijmegen Atletiek met (van boven naar onder) Miranda Boonstra, Pauline Claessen, Renske Weeda en Lindy Burgman. foto Nijmegen Atletiek

Girlpower heerst bij Nijmegen Atletiek

NIJMEGEN - Vier atletes van Nijmegen Atletiek komen morgenvroeg in Istanbul in actie op de Europese kampioenschappen cross voor clubteams. Miranda Boonstra, Pauline Claessen, Renske Weeda en Lindy Burgman dagen de mannen van hun club uit.

Aan het eind van het onderhoud spreekt Miranda Boonstra zich uit in de kantine van Nijmegen Atletiek. "Die mannen van ons moeten niet jaloers zijn, maar ook aan de bak. Zij kunnen niet langer achterblijven."

Boonstra, nationaal recordhouder op de 3000 meter steeple en beste Nederlandse op de laatst gehouden Zevenheuvelenloop, heeft het over de 'girlpower' binnen haar vereniging. Zij is daar zelf, als landelijke topper, een exponent van. Maar ze noemt ook op de vrouwelijke competitieploeg, die na twee promoties op rij dit jaar verwacht door te stoten naar de eredivisie. En ze wijst op de NK junioren volgend weekeinde in Apeldoorn, waar de meisjes van Nijmegen Atletiek kandidaat zijn voor vele podiumplekken.

"Wat wij hier op dit moment met zijn allen laten zien, moet voor de jeugd erg stimulerend zijn. Wij maken duidelijk dat er ook op atletiekgebied kansen zijn. Dat je met atletiek bijzonder leuke dingen kunt doen", zegt de 36-jarige in Molenhoek neergestreken atlete van Leidse origine.

Leuke dingen. Dat is ook de reden dat Boonstra zich met haar clubgenotes Renske Weeda (30), Pauline Claessen (28) en Lindy Burgman (25) op deze koude woensdagavond heeft verzameld op Brakkenstein. Buiten, op de atletiekbaan, zijn verslaggevers van TV Gelderland in de weer met camera's. Binnen wordt 'de krant' te woord gestaan.

Onderwerp is het Europees kampioenschap cross voor clubteams. Op dat voor Nijmegen Atletiek nieuw fenomeen verdedigen de dames morgenvroeg in Istanbul de Nederlandse eer. Kwalificatie daarvoor werd vorig jaar op de NK cross afgedwongen dankzij een tweede (Boonstra), zesde (Burgman), zevende (Claessen) en achttiende (Weeda) plaats. Boonstra: "Het is al heel wat als je als club vier vrouwen op een NK cross kunt uitbrengen. Maar dat doet niets af aan onze prestaties."

Burgman knikt ter bevestiging. "Na vierhonderd meter verloor ik mijn schoen. Die had zich vastgezogen in de modder. Kostbare tijd ging verloren, maar ik wilde niet opgeven vanwege de EK cross." Claessen: "Ik was op de weg terug na een blessure. Eigenlijk nog niet goed genoeg voor een NK cross. Maar vanwege dat gezamenlijke doel wilde ik er per se bij zijn."

Over de kansen in Istanbul zijn de atletes helder. Boonstra: "Als we van de twaalf teams die aan de start verschijnen er drie of vier achter ons kunnen houden, is dat mooi. Landen als Spanje, Portugal, Italië en Rusland komen met louter profs, al dan niet ingehuurd uit Ethiopië of Kenia, aan de start. Wij zijn een pure amateurclub."

Weeda: "Maar dat maakt niet uit. Wij zijn ook hartstikke goed. En het is natuurlijk een prachtig avontuur. Zo vaak krijg je niet de kans een internationale topwedstrijd te lopen."

De amateurstatus van de Nijmeegse meiden blijkt ook uit de actie die binnen de club is gehouden om het viertal en hun ploegleider Nic Windt zonder extra kosten aan de start te krijgen in Turkije. Windt: "De organisatie vergoedt wel het verblijf, maar niet de reiskosten en ook niet de extra overnachting die we wilden met het oog op een goede voorbereiding. Clubleden en sponsors, met bedragen variërend van tien euro tot enkele honderden, hebben ons uit de brand geholpen."

Die steun betekent wel dat de vier vrouwen wat moeten laten zien, vinden ze zelf. Claessen: "Het wordt gewoon zes kilometer lang doodgaan." En tegen ploegleider Windt: "Nic, we verwachten jou met stoffer en blik bij de finish. Dan kun je ons opvegen."

Claessen heeft de lol in het lopen hervonden na anderhalf jaar blessureleed. "Al duurt het nog wel een paar maanden voor ik weer top ben." Ook bij Burgman is het plezier terug na gezondheidsproblemen. "Ik benader de atletiek nu wat losser, train minder. Dat bevalt een stuk beter."

Dat laatste gaat niet op voor 'kopvrouw' Boonstra. Ondanks haar 36 jaar zet ze ook voor 2009 weer alle kaarten op de atletiek. Zo was ze woensdagavond net een dag terug van een trainingsstage in Zuid-Afrika. "Atletiek is veel te leuk om ermee te stoppen en ik ga nog elk jaar sneller. Vorig jaar vijf pr's verbeterd. Voor deelname aan de WK in Berlijn moet ik nog twee seconden zien af te halen van mijn beste tijd op de 3000 steeple. Dat is mijn doel."

En de EK cross morgenvroeg? Boonstra: "Ik zal eerlijk zijn. Als de teamprestatie goed is en ik heb zelf onder de maat gelopen, dan ben ik niet tevreden. Top tien individueel. Daar ga ik vooral voor."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.