Volledig scherm
Aniek van Koot in actie tijdens de halve finale van de Paralympische Spelen in Rio. © ANP / Henk Jan Dijks

Goud voor Van Koot, Kleinlugtebeld grijpt naast brons

RIO DE JANEIRO - De Dinxperlose rolstoeltennisster Aniek van Koot heeft vrijdagavond de gouden medaille behaald in het dubbelspel tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Doetinchemmer Thomas Kleinlugtebeld greep met zijn CP-voetbalteam naast een ereplak.

Van Koot was samen met Jiske Griffioen, te sterk voor het Nederlandse duo Marjolein Buis en Diede de Groot (6-4 en 6-2). Een dag eerder werd Van Koot nog verslagen door dubbelspelpartner in de finale van het enkelspel. De Achterhoekse leek dat vrijdag achter zich te hebben gelaten en denderde met Griffioen naar een gouden medaille.

CP-voetbal
Het Nederlandse CP-voetbalteam wist geen medaille in de wacht te slepen. Het team van Kleinlugtebeld verloor van thuisland Brazilië in de strijd om het brons. Het Nederlands team kwam na rust (1-0) op een 2-0 achterstand, waarna Kleinlugtebeld, die zelf twee keer scoorde dit toernooi, de assist gaf op de 2-1 van Jeroen Schuitert.

Niet lang daarna maakte de Braziliaan Leandro Goncalves do Amaral met zijn derde treffer van de middag aan alle onzekerheid een einde (3-1).