Volledig scherm
De volleybalsters van HAN (rechts) heersen aan het net in het verloren duel met Veracles. Met nummer 12 is de 'Gendtse' spelverdeelster Femke Stoltenborg herkenbaar.foto Flip Franssen

HAN als opstapje voor Kirsten Knip

GENDT - HAN Volleybal blijft met lege handen in de B-League. Gisteren verloor het nationale opleidingsteam 'thuis in Gendt' ook het tweede competitieduel. Koploper Veracles bleek te sterk in sporthal Walburgen: 1-3, via 21-25, 9-25, 25-20 en 24-26.


Zeker voor de 17-jarige Kirsten Knip uit Enkhuizen is HAN Volleybal het opstapje naar de internationale top. De blonde libero/buitenaanvalster heeft het niet van een vreemde. Vader Wim Knip speelde twaalf jaar op het hoogste nationale niveau en was international in de periode 1976-1980.

Zijn oudste dochter Karin Knip (29) speelde tot en met het voorbije seizoen bij Nesselande in de A-League en de middelste Knip, Ellen (25), is daar juist naartoe verhuisd. Nakomertje Kirsten komt nu voor de tweede keer uit in de B-League. "Het volleybal hebben onze drie dochters van mij meegekregen. Mijn vrouw komt uit de turnwereld. Kirsten wil de top halen en onze steun heeft ze daarbij. Doel is libero van Oranje te worden en daar liggen kansen. De huidige libero's zijn dertigers en voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen krijgt Kirsten misschien een kans", schat Wim Knip in.

Vader Knip volgt de thuiswedstrijden van HAN Volleybal voor wedstrijdverslagen voor de NeVoBo. "In het begin van de eerste set lukte alles. Toen kwamen de meiden passend in de problemen. Het ontbreekt aan ervaring om dat te tackelen. De tweede set was een voortzetting daarvan. De ploeg kwam in de derde set goed terug, maar kon in de vierde set een beginachterstand niet meer goed maken", zo zal Knips verslag in samenvatting luiden.

Bij de Knipsen zijn er (dus) ambities genoeg. Kirsten intussen blijft ontwapenend bescheiden. "Heb ik veel te doen gehad? Dat viel voor mijn eigen gevoel nogal mee. Het is mijn taak om zoveel mogelijk te pakken. Kom maar op met die ballen. Nee, moe ben ik helemaal niet ", aldus het Enkhuizense talent na afloop.

Het probleem van HAN Volleybal ten opzichte van vorig seizoen, het startjaar, zijn de zeer beperkte wisselmogelijkheden. De 'selectie van de toekomst' van trainer/coach Appie Krijnsen telt nog maar acht 'man' (maar in de thuiswedstrijden is Jana Braakhuis als negende speelster beschikbaar), waar vorig seizoen er twaalf klaarstonden.

Kirsten Knip: "Klopt. Gelukkig is Jana er voor de thuiswedstrijden op zondag. Onze uitduels zijn zaterdag en dan speelt Jana competitie in Duitsland. Uit spelen we dus met een man minder. Dat maakt het allemaal niet makkelijker."

Wim Knip: "Of het moeilijker gaat worden dan vorig seizoen, is nog maar de vraag. De speelsters zijn er individueel op vooruitgegaan. Vorig jaar was de selectie groter maar waren er ook geblesseerden. In feite maakt het dus voorlopig niet zoveel uit. Het wordt anders als nu speelsters geblesseerd raken."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.