Volledig scherm
Al zeker van de zege in het eindklassement won Hans Vonk gisteren ook de slotrit van de Papendalcompetitie. foto Marc Pluim

Hans Vonk zegeviert in stijl

ARNHEM - Voor wie er nog aan twijfelde, won hij dinsdagavond ook de laatste wedstrijd. Hans Vonk mag zich andermaal de sterkste noemen in de jaarlijkse wielercompetitie op Papendal, net als twee jaar geleden.


De 50-jarige Arnhemmer was vooraf reeds zeker van de eindoverwinning. " De zege van vandaag meegeteld, heb ik dit seizoen drie wedstrijden op Papendal gewonnen", verklaarde Vonk zijn eerste plaats in het totaalklassement. "We krijgen punten wanneer we in de top tien eindigen. Sommige renners doen hier niet zo vaak mee, maar ik ben meestal wel van de partij en rijd regelmatig in de top tien."

De wielercompetitie op Papendal is geen officiële wedstrijd. "Het is meer een training" aldus Vonk. "Maar de mensen van de organiserende wielervereniging Reto maken er wel een echte wedstrijd van. We hebben rugnummers en je moet ook in het bezit van een licentie zijn."

Op Papendal reden dit seizoen meer dan honderd coureurs, van junioren tot eliterenners. Vonk is een A-amateur. "Wielrennen is een hobby van mij", zei de coureur, die beginjaren tachtig nog twee seizoenen profwielrenner was bij HB alarmsystemen en AMKO. "Mijn ploeg stopte er toen mee en toen ben ik eigenlijk ook gestopt. Ik was geen toprenner. Bij de amateurs was ik best aardig goed. In 1980 ben ik vierde geworden in Olympia's Tour. Achter drie Russen was ik de beste Nederlander. Dat was best een aardige prestatie."

Een jaar of drie, vier geleden pakte Vonk zijn favoriete sport weer op. " Bij de amateurs, voor de lol. Ik zit gemiddeld vijf keer per week op de fiets. En rijd wedstrijden voor A-amateurs en Masterwedstrijden voor 40 en 50 plus."

Het is een tijdrovende hobby voor Vonk, die samen met zijn vrouw een winkel bestiert in de Oranjestraat in Arnhem. "Het is een gemakswinkel. Je kunt er van alles kopen. Staatsloten, tijdschriften, bloemen, van alles. Dan ga ik 's avonds trainen. Dat is niet altijd fijn. Maar onze winkel is woensdags gesloten. Dan kan ik wat langer trainen."

Dan bereidt Vonk zich voor op criteriums, in de buurt van Arnhem. "In een straal van 75 kilometer. Zo rijd ik donderdag in Ede", aldus de geboren en getogen Arnhemmer, die voor zijn eerste prijs op Papendal 'iets van 20 euro' ontvangt. "Ik kan er misschien een biertje van drinken", grapte Vonk. "Het is ook maar een hobby. Wat ik mooi vind, dat zijn de stukjes in de krant. Dan komen er mensen in de zaak en die maken daar dan een praatje over. Dat is heel leuk."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.