'Het wordt nu echt menens'
'Jullie hebben nog vijf weken. Het wordt nu echt menens." De koppies van de vierdejaarsstudenten van de Cas Spijkers Academie staan strak deze maandagochtend 18 april.
Uit alle delen van het land zijn ze weer naar hun school in klooster Elsendael in Boxmeer gekomen. Zondagavond stonden ze nog tot laat in de keukens van de (sterren)restaurants waar ze werken, van Maastricht (Beluga en Toine Hermsen) tot Voorburg (Savelberg) en van Rotterdam (Parkheuvel) tot Zutphen ('t Schulten Hues).
Deze knapen ā allemaal culinaire toptalenten ā zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de GenietCulitop 2011. Dit culinaire evenement, op maandag 23 mei in concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen, is hun afstudeerproject. Het accent ligt dit jaar op 'duurzaamheid' en 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'.
De studenten krijgen deze ochtend op het hoofdkwartier een peptalk van Jean-Paul Bunschoten, hoofd opleidingen van de Cas Spijkers Academie. "Jullie ontvangen op 23 mei, verspreid over de dag, ruim 1.500 gasten in De Vereeniging. Zet voor jezelf nou eens op papier wat die gast daar allemaal gaat beleven", zegt Bunschoten.
Eten en drinken zal er ruim voldoende zijn, dat is zeker. Vorig jaar tijdens de eerste GenietCulitop, werd het aan het begin van de avond wel érg druk. Daardoor ontstonden wachtrijen. Dat pakken de studenten dit jaar anders aan. Om te beginnen is er geen apart avondprogramma meer. De gasten kunnen dit jaar komen en gaan wanneer ze willen. Van twee uur 's middags tot tien uur 's avonds is er een doorlopend programma. Na betaling van de entreeprijs van vijftien euro, kunnen ze vervolgens met munten (à 2 euro) gerechten en drankjes kopen.
In de gangen en zalen van De Vereeniging staan acht keukens opgesteld. Daar bereiden de chef-koks van de acht beste restaurants uit de rubriek Over de tong in Geniet, de uitgaansbijlage van De Gelderlander, hun gerechten.
Horecaleveranciers tonen in tientallen stands hun producten. Ook daar kan geproefd worden. Studenten van de Cas Spijkers Academie runnen die dag zelf het reguliere restaurant in De Vereeniging.
Er zijn workshops van topchefs, demonstraties, presentaties, wijn- en bierproeverijen, modeshows, muziek. Het hele Nijmeegse concertgebouw is op maandag 23 mei acht uur lang ƩƩn groot restaurant.
Er is gekozen voor een maandag omdat dat voor de horeca de beste dag is (veel restaurants zijn dan dicht). De GenietCulitop is bedoeld voor consumenten Ʃn horecaprofessionals.
"De bestekmapjes moeten we nog regelen", zegt Bunschoten. "Wie neemt contact op met de leverancier?" Meteen meldt een van de studenten dat hij dat voor zijn rekening neemt.
"C'est bon", antwoordt de docent (de keukentaal is nog altijd Frans).
"De keukens voor de restaurants: werkbladen, spoelbakken, kachels (fornuizen, PdL) en ovens. Hoe ver staat het daarmee?"
Een student geeft een toelichting.
"C'est bon", zegt Bunschoten weer. Zo worden deze ochtend tientallen zaken besproken. De to do-lijst is nog lang.
Een verlate student arriveert in het Boxmeerse hoofdkwartier. Hij zeult een enorme reiskoffer met zich mee. Culinaire nomaden zijn het, deze aanstormende topchefs. Elke medestudent krijgt een hand en verder gaat de bespreking.
"Hebben jullie al wel eens op de aanmeldingssite dg.nl/culitop gekeken?" zegt Bunschoten. Nee, dat hebben de studenten nog niet. "Jullie moeten je het project eigen maken. Kijken op de aanmeldingssite voor de bezoekers hoort daar ook bij."
Hier en daar mompelt een student 'Bon chef'.
"Er moet duidelijke informatie naar de deelnemende restaurants. Laurence, zorg jij daarvoor?" Weer klinkt een bon.
"Mats, jij regelt de menukaarten?"
Bunschoten besluit zijn peptalk met: "Blijf communiceren. Weet van elkaar waar je mee bezig bent."
De studenten stuiven alle kanten op en slaan aan het bellen, mailen, internetten. Een deel gaat naar beneden, naar de keuken van restaurant De Proeftuin in hun Boxmeerse school. Voor de foto in de krant. "En geen spijkerbroek onder je koksbuis", roept Bunschoten ze na.
"Ik word nu toch wel ontzettend zenuwachtig", verklapt student Martijn ten Brinke. "Er moeten nog veel puntjes op de i worden gezet. En we mogen onze bezoekers en sponsors niet teleurstellen. Maar wat er ook gebeurt, het gaat goedkomen. We maken er een prachtig evenement van."
Kaarten voor de GenietCulitop 2011 (Ć 15 euro) zijn te bestellen op internet: dg.nl/culitop .
Het evenement wordt gehouden op maandag 23 mei in concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karel Plein 2d in Nijmegen en duurt van 14.00 tot 22.00 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn wij
Geboren tussen '45 en '55? Dan ben je een Babyboomer
Wij zijn geboren tussen circa 1945 en 1955. Wij zijn de rebellen, de spraakmakende protestgeneratie! Onze levenslust en onze ongehoorzaamheid doorbraken de verstarring en verstikkende bekrompenheid van de jaren 50. Dit zijn de Babyboomers! -
Dit zijn wij
Onbekommerde seks eindigde door aids
Gezonde mannen veranderden plots in uitgemergelde, doodzieke patiĆ«nten. Het is begin jaren ā80 en er trekt een ramp over de wereld die aids heet. Een onbekende ziekte die voor miljoenen fataal blijkt. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Video - Dit zijn wij
AndrƩ van Duin, de komiek van alle generaties
André van Duin (70) is onbetwist Nederlands grootste volkskomiek. Zijn carrière, die ruim een halve eeuw beslaat, is generatieoverstijgend. Van Willempie en revuester tot Animal Crackers en Dik Voor Mekaar - iedereen is dol op André.
-
Goed jaar voor Nedap uit Groenlo: 10 miljoen winst
GROENLO - Nedap kan terugkijken op een goed jaar. De nettowinst van het beursgenoteerde bedrijf uit Groenlo is in 2016 meer dan verdubbeld tot 10,8 miljoen euro. -
Dit Zijn Wij
Wij zijn Generatie Y!
Wij zijn geboren tussen circa 1980 en 1995. Wij zijn de eerste Millennials, wij zijn uw toekomst. We gamen een groot deel van onze vrije tijd. Zonder supersnel internet kunnen we niet leven. We appen en luisteren naar muziek terwijl we andere dingen doen. Niet voor niets noemen ze ons soms Generatie Einstein. Dit is Generatie Y! -
PREMIUMmantelzorg
āIk heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen hebā
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?