Volledig scherm
De Tielse gracht verandert dinsdag 6 september in een schilderij van mozaïeken. © Jan Bouwhuis

Hoera, het is weer die fijne oudewijvenzomer

De Engelse taal dringt steeds verder door in de Nederlandse taal. Zeker jongeren weten wat er bedoeld wordt met een Indian summer, fijn warm (en liefst ook romantisch) nazomeren in september. Het oorspronkelijke Nederlandse woord daarvoor, oudewijvenzomer, is in onbruik geraakt. Misschien wel omdat het inderdaad wat minder romantisch klinkt.

Maar als het begrip heerlijk nazomeren ergens van toepassing is dan is het wel in Rivierenland. Want net als iedereen, vaak wat chagrijnig of op zijn minst weemoedig, weer aan een nieuw jaar van hard werken begint krijgt Rivierenland het jaarlijkse dessert uitgeserveerd: Appelpop en Fruitcorso, sinds kort zelfs uitgesmeerd over twee heerlijke weken. Met dit jaar bovendien als kers op de taart het onvolprezen BurenToenTheater.

We kunnen ons geluk dus deze maand echt niet op, de herfst begint pas echt als de laatste corsowagens worden weggesleept. Of het met het klimmen der jaren te maken heeft weet ik niet, maar diep van binnen vind ik het Fruitcorso inmiddels nóg leuker dan Appelpop. Aan de jonge collega’s om mij heen merk ik dat er toch ergens een wisselende leeftijdsgrens zweeft tussen het jeugdige Appelpop en het Fruitcorso. De somberheid over de grijze haren langs het Fruitcorso-parcours deel ik overigens bepaald niet. Daarvoor zie ik ook teveel jeugdige corsobouwers en -plakkers die dezer wegen koortsachtig de eer van hun dorp of stad verdedigen.

En uiteindelijk, grijs (of kaal) worden we allemaal. Ik reken dus ook dit jaar weer op een prachtige oudewijven- en oudekjèlszomer in Rivierenland. Geniet mee. Zo lang het kan.

Eric Wijnacker