Volledig scherm
Massale Nederlandse belangstelling tijdens de gemeenteraadsvergadering in Kranenburg, waar wordt besloten over een windmolenpark in Reichswald. © Hans Peeters/DG

Hollandse invasie in Duitse raadzaal om windmolens

KRANENBURG - De mogelijke bouw van reuzenwindmolens in het Reichswald bij Kranenburg, op een steenworp afstand van de landsgrens, zorgde donderdagavond in de raadzaal van het Duitse grensstadje Kranenburg voor een overvolle publieke tribune.

Een kleine 100 grensbewoners, voornamelijk Nederlanders, woonden de raadsvergadering bij waarin de komst van minstens 15 turbines als belangrijkste beslispunt op de agenda stond. De windmolens torenen straks 150 tot 200 meter boven de boomtoppen van het grensbos uit, blijkt uit de plannen.

Weinig indruk
De Hollandse invasie maakte kennelijk weinig indruk op de raadsleden. Met slechts 1 enkele stem tegen werd besloten om de procedure voor de oprichting van Windpark Reichswald in gang te zetten. De megaturbines zijn gepland aan de Kartenspielerweg. Het concern Energiekontor uit het Duitse Aken lijkt bereid om het turbinepark in het Reichswald aan te leggen.

Tegenstanders
Tegenstanders hebben zich gebundeld in de Duits-Nederlandse actiegroep Tegenwind Reichswald. In bosgebieden hoort de natuur volgens de bezwaarmakers centraal te staan, geen horizonvervuilende windturbines. Ook de Groesbeekse Werkgroep Milieubeheer sympathiseert met de tegenstanders. Het molenpark is gepland aan de zuidelijke rand van het Reichswald.

200 meter hoog
Om voldoende wind te vangen moeten de turbines minimaal 200 meter hoog worden. De malende schoepen zijn straks met name in de Gennepse kerkdorpen Milsbeek, Ven-Zelderheide, Ottersum en op het platteland van Groesbeek goed te zien. Toch zien burgemeester en wethouders van Gennep het molenpark wel zitten als bijdrage aan duurzaamheid. Gennep wil graag laten onderzoeken of het Nederlandse grensgebied ook stroom kan afnemen van de Duitse molens.

Beoogde locatie van de windturbines in het Reichswald:

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.