Volledig scherm

Hoosbuien en onweer onderweg naar het oosten

ARNHEM/ DOETINCHEM - Terwijl in de Randstad de nattigheid afneemt, krijgen het oosten en zuidoosten van het land de komende uren te maken met plens- en onweersbuien die wateroverlast kunnen veroorzaken.

Volgens een meteoroloog van Weeronline komt vanuit midden-België een buiengebied richting het oosten van Nederland, die om 16.00 uur vrijwel de gehele oostgrens bedekt. Dit blijkt overigens niet uit de beelden van de 3-uurs verwachting van Buienradar. Daar zijn enkel wat kleine wolkjes op te zien om 16:00 uur.

Verschil
De verschillen zijn volgens Buienradar te verklaren door de twee weermodellen die er worden gebruikt. De 24-uurs verwachtingen worden om de zes uur geüpdatet, het 3-uurs weermodel kijkt naar de huidige regen en berekent daar het beloop van. Het 3-uurs model is over het algemeen een stuk betrouwbaarder.

Zie hieronder het verschil tussen de twee radarbeelden op Buienradar om 16:00 uur. Links het 24-uursmodel, rechts het 3-uursmodel.

Omdat de lucht die vanuit België Nederland binnenkomt daar tropisch warm is, kunnen er zich donderdagmiddag hoosbuien ontwikkelen die voor wateroverlast gaan zorgen.

Avondspits
In het westen van het land lijkt het ergste voorbij, maar vanuit het noorden van Frankrijk stroomt zeer warme lucht het land binnen waardoor er in de loop van de middag toch weer zware buien kunnen vallen. Mogelijk gaat dat gebeuren tijdens de avondspits. De VID verwacht een zware avond op de wegen.

Pas in de nacht zullen de meeste buien verdwijnen.

Code geel
De KNMI heeft code geel afgegeven voor het midden én oosten van Nederland. Voor het westen geldt nog altijd code oranje. De Randstad werd vanmorgen hevig getroffen door regen en onweer, met een miljoenenschade tot gevolg.

De meest actuele weersverwachting is te lezen op dg.nl/weer

Volledig scherm
Een vrouw werd met haar scooter tijdens het noodweer op de Wichard van Pontlaan in Arnhem op 30 mei. © Timo Bouman/Persbureau Heitink