Volledig scherm
De gevel van café De Zon raakte bij de brand flink beschadigd. Foto Matthijs Oppenhuizen

Hopen op DNA bij cafébrand in Apeldoorn

APELDOORN - Enkele spullen die de brandstichter heeft gebruikt bij café De Zon in Apeldoorn, zijn door de politie gevonden en veilig gesteld. Om wat voor spullen het gaat, wil de politie niet zeggen. Maar de hoop is dat hier dna op zit en dat dit een match oplevert met de dna-databank van de politie. Dan kan al gauw een verdachte nadrukkelijk in het vizier komen.

De brand ontstond in de nacht van maandag op dinsdag, rond half drie. De voordeur van het café aan de Arnhemseweg brandde zo goed als af, twee ruiten ernaast raakten ook zwart geblakerd. Een derde ruit lijkt te zijn ingeslagen. De brand bleef beperkt tot de voorgevel, maar de rooksporen laten zien dat de vlammen de woningen erboven tot op een haar na waren genaderd. Een alerte buurtbewoner had de brand al grotendeels gedoofd op het moment dat de brandweer en politie arriveerden.

Surveillancerondes
Meerdere mensen hebben zich bij de politie gemeld dat zij een knal hoorden. Toen zij uit hun raam keken, zagen zij vervolgens de buurtbewoner al blussen. De politie komt sinds de brand frequent in de buurt tijdens de surveillancerondes, om de omgeving goed in de gaten te houden. Dat blijft voorlopig ook zo.

„Het is niet niks”, zegt een woordvoerder van de politie over de brandstichting. Het wordt beschouwd als een zwaar delict en daarom zegt de politie serieus te investeren in het opsporen van de dader of daders.

Café voorlopig gesloten
De bewoners boven het café konden die nacht op tijd hun woning verlaten en bleven ongedeerd. Deze krant had kort contact met één van hen en zij gaf aan flink geschrokken te zijn. Daags na de brand durfde zij niet thuis te slapen. Haar dochter was net wakker op het moment van de brand waardoor ze snel actie konden ondernemen. Café-eigenaar Henry van der Loo zegt nog steeds niet te weten wie er achter deze brandstichting kan zitten. "Dat is heel vervelend, dat gevoel."

Ondertussen probeert hij de beschadigde gevel van het café te laten herstellen, maar het is lastig om tijdens de zomerperiode een aannemer te vinden. De meesten zijn op vakantie, merkt hij. Maar gistermiddag kwam in elk geval al wel een aannemer de schade opnemen, dat is een begin.

Totdat de boel is gerepareerd, is het café gesloten, ook vanwege de rooklucht die er nog hangt. Een domper voor Van der Loo. "Dat kun je wel stellen, ja."