Volledig scherm
Horace -Boy Boy- Martin. foto Marina Popova

Horace Martin wereldkampioen kickboksen

ARNHEM - Kickbokser Horace 'Boy Boy' Martin heeft de wereldtitel (tot 85 kilo) veroverd. De Arnhemmer versloeg zaterdag in Talinn Andrei Manzolo, die al in de eerste ronde knock out ging. "Ik drukte mijn knie tegen zijn hoofd. Dat doet pijn. Dit is mijn grootste zege, dit wordt mijn internationale doorbraak", aldus de 25-jarige pupil van de Arnhemse vechtsportrainer Fred Royers.

Martin heeft in zijn carrière al veel gewonnen. Zijn record: 33 zeges, 4 nederlagen en één duel eindigde onbeslist. Door zijn fans wordt hij The Black Octopus genoemd: vroeg of laat raken de 'tentakels' van Martin de tegenstander. "Na een zege heb ik mij soms niet onder controle. Dan spring ik de ring uit. Mensen schrikken en zijn bang dat ik geblesseerd raak. Maar dat hoeft niet. Ik ben een sportman en weet wat ik doe."

Martin kwam zondagavond terug in Nederland. Op Schiphol stond zijn familie hem op te wachten. "Ik had dat niet verwacht. Ik zag zelfs spandoeken met mijn naam erop. Fantastisch. Ik moest bijna huilen. Ik ben met mijn schoonmoeder mee gegaan en heb heerlijk gegeten."

Martin neemt een week vrijaf. Daarna hervat hij de training en gaat hij weer aan het werk bij Noot Personenvervoer. "Van het kickboksen alleen kan ik niet leven. Maar ook al zou ik dat kunnen, mijn werk kan ik niet missen. Ik breng moeilijk opvoedbare kinderen naar school en breng mensen met een beperking met een busje naar hun stageplek of de werkplaats. Dat is dankbaar werk."

Boy Boy Martin was ook geen makkelijk kind. "Absoluut niet. Niemand geloofde in mij. Alleen Fred Royers zag het in mij zitten. Maar ik ben nu wel wereldkampioen. Ik geloof wèl in de jongens die in mijn busje zitten."

Martin en Royers vormen al jaren een koppel. Al was er in 2009 een uitstapje naar Mike’s Gym in Amsterdam. „Ik heb daar anderhalf jaar getraind. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en besloot daarom te vertrekken uit Arnhem. In Amsterdam trainde ik met wereldtoppers als Badr Hari en Melvin Manhoef. Maar na een nederlaag (tegen Hakan Aksoy .red) besloot ik terug te keren naar Kickboxing Arnhem. Ik miste Fred.”

Martin is nu wereldkampioen van de WAKO, de World Association of Kickboxing Organisations. De Arnhemmer hoopt dat hij ooit K1-wedstrijden in Japan mag vechten. "Ik ben daar eigenlijk iets te licht voor. Daar staan jongens van twee meter en 100 kilo zwaar. Maar het blijft wel mijn doel. Ik ben pas 25 jaar, mijn top moet nog komen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.