Volledig scherm

Ik weet het gewoon even niet zo zeker

Meningsverschillen en social media. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jan Roos tegen Erik van Muiswinkel. Linkse activisten tegen rechtse activisten.

Wat me opvalt: iedereen is zo zeker van dat wat hij vindt. Van zijn eigen gelijk. Iemand anders is een gluiperd. Punt. En ik heb het goed. Immers, dat weet toch iedereen?

Sapfabriek
Het mooie is, een argument als dat laatste houdt niet stand bij een rechtbank. Ook niet toen Cees van der Knaap recent getuigde over de sapfabriek. ‘Iedereen wist dat er nog iets moest gebeuren voor de subsidie er zou komen’, zei hij. Maar na enige ondervraging over hoe men dit kon weten en wat er op papier stond, was het enige dat hij echt kon verklaren: ‘Ik wist ervan’.

Zeker/onzeker
We denken vaak van alles te weten, maar eigenlijk weten we niet hoe iemand iets beleeft. Misschien zouden we iets vaker moeten zeggen dat we het helemaal niet zeker weten wat we vinden. Van zwarte piet, of Europa, van een ander. Hoewel, misschien weten de Jan Roosen van deze wereld het vaak wel. Ben ik de enige die het soms even niet meer weet. Laat ik dus dan alleen dat opschrijven. Daar ben ik immers wel zeker van. Dat ik het soms niet zeker weet.

U snapt het wel. Of niet, Want dat weet ik natuurlijk niet zeker.